Foto: Leons Stiprais

Portāla "Delfi" lasītājs no Somijas Leons Stiprais iemūžinājis piesnigušo Haminas pilsētu, kā arī operatīvo dienestu cīņu ar sniega stihiju.

Pagājušajā nedēļā atnākušais ciklons vairāku diennakšu garumā burtiski noslīcināja Somiju sniegā.

Haminas pilsētas ielas izmainījās līdz nepazīšanai. Visur sniega kalni. Pat Rezerves virsnieku skolas ceremoniju laukums bija pārblīvēts ar sniega čupām.

Ielās izgāja visa Haminas pilsētas sniega tīrīšanas un savākšanas tehnika. Par atbrīvošanu no sniega cīnījās maģistrālo autoceļu uzturēšanas dienesti. Pilsētas komunālais dienests. Māju pagalmus tīrīja kooperatīvo māju uzturēšanas firmu tehnika.

Viena no Somijas īpatnībām ir, ka pie katras mājas stāv dažāda izmēra sniega lāpstas. Alumīnija un metāla. Stāv un neviens metāla zaglis nezog.

Laikam tas vēl no Zviedrijas laikiem. Selma Lāgerlefa savā slavenajā pasakā "Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums ar meža zosīm" stāstīja ,kā mēra laika, no mājas uz māju staigāja divi bērni un tīrīja pagalmus,lai aizdzītu mēri. No tiem laikiem arī Somijā saglabājusies šī tradīcija. Somi negaida palīdzību ,sēžot mājās. Taciņas līdz ietvēm iztīra paši.

Tie kas domā,ka armija nepalīdz maldās. Tikai šī palīdzība izpaužas mazliet citādi.Primārais armijas uzdevums miera laikā ir apmācīt karavīrus karot.

Cik novēroju, somu armija katru gadu sagatavo simtiem smago automašīnu vadītājus. Kvadricikla un traktoru tehnikas speciālistus. Varu teikt droši,ka daudzie sniega mašīnu vadītāji savu sākuma profesiju ieguva tieši armijā.

Liela ienaidnieka uzbrukuma laikā visa šī tehnika nekavējoši pāries armijas rīcībā. Viņi vedīs cilvēkus, munīciju. Raks aizsarggrāvjus un veidos zemes vaļņus.

Veidos bedres prettanku mīnu izlikšanai.

Lūk, kādas domas man ienāca prātā skatoties somu cīņā ar sniega stihiju.

Tomēr, lielais sniega daudzums dažus nerātņus mudināja uz draiskām domām. Piektdienas dienā uz Haminas pilsētas tirgus laukuma kokiem parādījās jautras sniega figūriņas.

Hamina, 26.02.2016.g. Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!