Svētdien aptuveni 1,8 miljoni palestīniešu dosies pie vēlēšanu urnām, lai izraudzītos vienu no septiņiem kandidātiem, kas pretendē uz Jasira Arafata pēcteča lomu prezidenta amatā.
Trīs no kandidātiem ir pazīstami islamisti, un viņu vēlēšanu platformas ir orientētas uz islamu. Divi no viņiem ir no Gazas sektora, bet trešais atrodas mājas arestā ASV par savu darbību islamistu grupējumu vārdā.

Pārējie četri kandidāti ir no Jordānas upes rietumkrasta un viņu programmas ir laicīgas, kaut arī Mahmuds Abass, kurš pārstāv kustību "Fatah" un kura uzvaru prognozē vēlēšanās, savas kampaņas runā izmanto islama lozungus un ievēro musulmaņu reliģiskās tradīcijas, bet nav fundamentālists.

Reģistrācijas periodā no 4.septembra līdz 13.oktobrim vēlēšanām reģistrējās tikai 1,3 miljoni palestīniešu. Tomēr sakarā ar stāvokli palestīniešu teritorijās un Izraēlas okupācijas varas noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz palestīniešu pārvietošanos Palestīniešu likumdošanas padome (PLC) izdevusi likumu, kas liek Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) izmantot balsošanai ne tikai vēlēšanu, bet arī civilo reģistru.

CVK nav apmierināta ar šo lēmumu, jo ir nobažījusies, ka civilā reģistra izmantošana var novest pie krāpšanas balsošanā. Lai no tā izvairītos, CVK vēlēšanu dienā apzīmēs vēlētājus ar neizdzēšamas tintes zīmogu.

Zīmogs pēc nobalsošanas tiks uzspiests uz vēlētāja labās rokas īkšķa, un tas būs redzams 48 stundas. Tādējādi vēlētājs tiks atklāts, ja viņš vai viņa mēģinās nobalsot vēlreiz citā vēlēšanu iecirknī.

CVK izpilddirektors Ammars Dveiks teica, ka no Dānijas valdības ir saņemtas 2900 vēlēšanu urnas, kas tiks izmantotas palestīniešu teritorijās vēlēšanu dienā. CVK ir pārbaudījusi visas urnas un sadalīs tās dažādiem vēlēšanu iecirkņiem Gazas sektorā un Jordānas upes rietumkrastā vēlēšanu priekšvakarā.

Balsošana notiks vairāk nekā 1000 reģistrācijas centros 16 vēlēšanu apgabalos rietumkrastā, arī Austrumjeruzalemē un Gazas sektorā.

Centros strādās vairāk nekā 3000 mācītu ierēdņu, un to darbu pārraudzīs vairāk nekā 2300 starptautisko un pašu novērotāju papildus 2500 aģentiem no deviņām palestīniešu politiskajām partijām, kas reģistrējušās Centrālajā vēlēšanu komisijā un kuru vidū arī ir radikālie islamistu grupējumi, kas boikotēja 1996.gada vēlēšanas.

Divi galveni islamistu grupējumi - "Hamas" un "Islama džihads" - atteicās izvirzīt savu kandidātus prezidenta vēlēšanām, taču ir paziņojuši, ka neaicinās savus biedrus nebalsot.

Balsot būs atļauts visiem palestīniešiem, kas vecāki par 17 gadiem, neatkarīgi no tā, vai viņi būs vai nebūs reģistrējušies vēlētāju reģistrā, jo ir atļauts lietot civilo reģistru.

Par vairāk nekā astoņiem tūkstošiem palestīniešu, kas atrodas Izraēlas cietumos, atļauts balsot viņu tuvākajiem ģimenes locekļiem uz pilnvaras pamata, jo Izraēla paziņojusi, ka tā neatļaus organizēt balsošanu cietumos.

Palestīniešu amatpersonas ir nobažījušās, ka Izraēlas nepārtrauktās militārās operācijas Jordānas upes rietumkrastā un Gazas sektorā un noteikumi, kas ierobežo piedalīšanos vēlēšanās aptuveni 100 tūkstošiem balsstiesīgo Austrumjeruzalemes iedzīvotāju, radīs nopietnus šķēršļus vēlēšanu norisē.

Izraēla paziņojusi, ka tā izvedīs karaspēku no palestīniešu apdzīvotajiem centriem 72 stundu periodā pirms un pēc vēlēšanām un to laikā. Izraēla arī oficiāli paziņojusi, ka tā atļauj Austrumjeruzalemē dzīvojošajiem palestīniešiem balsot tāpat, kā 1996.gada vēlēšanās.

Tikai sešiem tūkstošiem palestīniešu tiks atļauts balsot piecos pasta nodaļās ierīkotajos centros Izraēlas anektētajā Austrumjeruzalemē, bet pārējie varēs balsot vēlēšanu iecirkņos ārpus pilsētas.

Vēlēšanu iecirkņi vērs durvis pulksten 7 rītā (pēc vietējā laika) un beigs darbu pulksten 7 vakarā tajā pašā dienā. Balsu skaitīšana sāksies tūlīt pēc iecirkņu slēgšanas, un galīgie rezultāti, kaut arī tie būs zināmi aptuveni pulksten 22, tiks oficiāli paziņoti tikai nākamajā dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!