Sabiedriskā organizācija “Klubs 415” vēlas piedzīt no Rīgas domes trīs tūkstošus latu par izpilddirektora Māra Tralmaka lēmumu neatļaut pērnā gada martā, leģionāru piemiņas diena rīkot gājienu, kurš pēc lēmuma apstrīdēšanas tiesā tomēr noticis. Tikmēr par šogad saskaņoto gājienu atkal ir izraisījusies diskusija un Drošības policija nerekomendē to rīkot.
“Klubs 415”, kurš tiesā panācis izpilddirektora lēmuma atcelšanu un gājienu tomēr rīkojis, pagājušajā nedēļā tomēr vērsās pie Rīgas mēra Gundara Bojāra ar prasību kompensēt organizācijai radušos morālos zaudējumus – 3000 latu apmērā.

Domes atbildē šai organizācijai norādīts, ka gājiens ticis rīkots, tādēļ nevar būt runa par kaitējumu vai radītajiem zaudējumiem un dome nemaksās klubam no nodokļu maksātāju naudas.

“Klubs 415” vēlējās piedzīt kompensāciju līdz ar sūdzību administratīvajā tiesā, apstrīdot Tralmaka pērnā gada lēmumu, taču tas nav administratīvā procesa jautājums, tādēļ organizācijai ieteikts vērsties domē.

“Klubs 415” pēc pašvaldības atteikuma varētu iesniegt prasību tiesā par kompensācijas piedziņu, taču portālam “Delfi” nav izdevies sazināties ar “Kluba 415” pārstāvjiem, lai noskaidrotu viņu tālāko rīcību.

Tikmēr premjers paziņojis, ka leģionāru piemiņas dienā būtu jādara viss, lai novērstu iespējamās provokācijas, savukārt domes rīcība, atļaujot gajienu bez Drošības policijas atzinuma, vēl tiks izvērtēta.

Domē portālam “Delfi” pavēstīja, ka saskaņojums tiešām ir izsniegts bez DP atzinuma, jo tas saņemts vēlāk, nekā prasīto divu nedēļu laikā. Kad DP atzinums, kurā tiesībsargi nerekomendē saskaņot gājienu, bija saņemts, pašvaldība jau bija izsniegusi saskaņojumu.

Turklāt pērn, ak dome uz DP atzinuma pamata, noraidīja “Kluba 415” lūgumu rīkot gājienu, tiesa atzinusi, ka šīs DP viedoklis nav pietiekams, lai nesaskaņotu pasākumus pilsētā.

Šobrīd Tralmaks uzskata, ka viņa lēmumu var atcelt pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis, kurš, savukārt, pagaidām neredz iespēju to izdarīt. Ministrs arī auž neizpratni par Tralmaka priekšvēlēšanu laikā izplatīto paziņojumu, ka ministrs var šo lēmumu anulēt. Ministra preses sekretārs Ansis Pūpols portālam “Delfi” sacīja, ka ministrijas juristi izvērtēt situāciju, taču šobrīd izskatās, ka ministrs nevar atcelt lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!