Rīgas domes Attīstības komiteja trešdien pēc “Jaunā laika” deputātu ierosinājuma uz nenoteiktu laiku atlika līguma slēgšanu par Lucavsalas nodošanu apsaimniekošanā piecu būvnieku apvienībai, kura uzvarēja konkursā par gandrīz 100 hektāru lielās platības apbūvi, taču pie nomas līguma tā arī netika.
“Jaunā laika” (JL) deputāti lūguši atlikt līguma slēgšanu ar SIA “Lucavsala”, jo, viņuprāt, nebija noteikta Lucavsalas zemes vērtība, konkursa pieteikšanās termiņš – 23 dienas - bija pārāk īss un nav notikusi sabiedriskā apspriešana par projektu. Komiteja trešdien atbalstīja šo ierosinājumu un līguma slēgšana atlikta uz nenoteiktu laiku, portālu “Delfi” informēja domes sabiedrisko attiecību nodaļā.

SIA “Lucavsala” bija viens no diviem konkursa dalībniekiem, turklāt gan “Lucavsala”, gan otrais pretendents “Merks” interesi par šo zemes gabalu apbūvi Attīstības departamentam izrādīja vēl pirms domes izsludinātā konkursa.

Iepriekšējā sasaukuma dome pēdējā sēdē marta vidū noraidīja projektu par zemes iznomāšanu SIA “Lucavsala”, bet jaunā sasaukuma Attīstības komiteja aprīļa beigās atkal virzīja šo projektu izskatīšanai dome. Taču pret to iebilda Rīgas mērs Aivars Aksenoks un viņa pārstāvētais “Jaunais laiks”.

Attīstības komiteja trešdien arī atbalstīja JL deputātu ierosinājumu izpētīt iespējas rīkot starptautisko arhitektu un finansistu forumu par Lucavsalas zemes attīstību un labāko izmantošanas veidu. Pilsētas Attīstības departamentam uzdots izstrādāt priekšlikumus foruma organizācijai un aplēst iespējamos izdevumus foruma rīkošanai.

Aksenoks un JL kritizēja komitejas lēmumu virzīt līguma slēgšanu un SIA “Lucavsala” izskatīšanai domē kā sasteigtu un neizdevīgu, un solīja to neatbalstīt. Aksenoks uzskata, ka pārdodot šo teritoriju, cena varētu būt vēl augstāka un pilsēta varētu iegūt pat līdz 700 miljoniem latu

Projekts paredz, ka zemes nomas cena būs 0,7 lati par kvadrātmetru, savukārt tirgus cena ir aptuveni 35 lati par kvadrātmetru. Iepriekšējā sasaukuma domē savā pēdējā sēdē projektu noraidīja. Projektā paredzēts investēt 650 miljonus latu.

Zemi paredzēts iznomāt uz 49 gadiem, bet projekts jārealizē līdz 2022.gadam. Projekts paredzēja, ka SIA “Lucavsala” par saviem līdzekļiem izbūvēto infrastruktūru - ielas, tiltus, viaduktus, komunikācijas, tai skaitā arī ieguldījums pilsētas infrastruktūras attīstībā kā zemes nomas līguma nodrošinājums 7 miljonu latu apmērā, pēc izbūvēšanas bez kompensācijas nodotu Rīgas pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!