Svētdien, 7.augustā 7:25 pēc Maskavas laika Krievijas kara batiskafs "AS-28", kas bija zem ūdens iestrēdzis vairāk kā trīs diennaktis, uzpeldēja pie Kamčatkas krastiem, informē Krievijas masu mediji.
Visi septiņi ekipāžas locekļi ir dzīvi un batiskafu pametuši saviem spēkiem. Pēcāk ar aizsardzības ministra kuteri ekipāžas locekļi devās uz Petropavlovsku-Kamčatsku, kur viņus rūpīgi apskatīs medicīnieskais personāls.

Atgādinām, ka batiskafs "AS-28" iestrēga zem ūdens 190 metru dziļumā ceturtdien, pēc tam, kad tā dzenskrūve sapinās zvejas tīklā. Piektdien Krievija vērsās pēc palīdzības pie ASV un Lielbritānijas, kas sestdien uz Petropavlovsku-Kamčatsku nogādāja zemūdens glābšanas aparātu "Scorpio".

Svētdien ap diviem naktī "Scorpio" devās pie batiskafa un sāka glābšanas darbus, pārgriežot troses, kas bija aptinušās ap dzenskrūvi. Kad troses tika pārgrieztas, atklājās, ka arī batiskafa priekšgals ir ieķēries zvejas tīklā. Pēc tā pārgriešanas, "AS-28" komandai tika dota pavēle uzpeldēt.

Glābšanas kampaņa ilga trīs diennaktis. Glābšanas pasākumu laikā septiņi ekipāžas locekļi atradās 190 metru dziļumā, piecu grādu temperatūrā ar ierobežotu skābekļa daudzumu.

Krievijas jūras spēku kontradmirālis Vladimirs Pepeļajevs svētdien izteica pateicību ārvalstu speciālistiem, kas palīdzēja atbrīvot batiskafu no tīkliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!