ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) valde ceturtdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, pieprasot Irānai pārtraukt visas aktivitātes pie kodolprogrammas, kuras tā atsāka šonedēļ. Teherāna IAEA pieņemto rezolūciju jau noraidījusi kā politiski motivētu.
Saskaņā ar kāda diplomāta teikto, apstiprinātajā Lielbritānijas, Vācijas un Francijas sagatavotajā rezolūcijā IAEA pauž "nopietnas bažas" par urāna apstrādes atsākšanu Irānas kodolrūpnīcā Isfahānā, kas varētu tikt izmantots kodolieroču izgatavošanai.

Taču rezolūcija neparedz Irānas kodolprogrammas lietu nodot izskatīšanai ANO Drošības padomē, kas varētu lemt par sankciju ieviešanu.

Tomēr Eiropas Savienības (ES) diplomāti pavēstīja, ja Irāna neievēros rezolūciju, viņi mēģinās septembrī panākt Irānas jautājuma nodošanu ANO Drošības padomei.

Savukārt Teherānas vēstnieks IAEA Mohammads Mehdi Ahudžadeks aģentūrai IRNA norādīja, ka Irānas aktivitātes ir pilnīgā saskaņā ar visiem starptautiskajiem noteikumiem un ka atsāktie darbi Isfahānas rūpnīcā norisinās tiešā IAEA uzraudzībā un tie tiek novēroti diennakts režīmā.

Viņš piebilda, ka rezolūcija neveicinās arī turpmāko sarunu procesu starp Irānu un ES.

Arī Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītāja vietnieks Mohammads Saadi aģentūrai ISNA paziņoja, ka Teherāna nepakļausies IAEA rezolūcijai, jo tā neatbilst kodolieroču neizplatīšanas līguma noteikumiem.

Saadi piebilda, ka ņemot vērā jauno rezolūciju, Irāna nesaskata pamatojumu arī turpmāk ievērot saistības, kuras izriet no 2004.gada novembrī panāktās vienošanās ar ES trijotni un saskaņā ar kurām Teherāna apņēmās iesaldēt urāna bagātināšanu.

Trešdien pēc IAEA zīmogu noņemšanas Irāna pilnībā atjaunoja urāna pārstrādes rūpnīcas darbu Isfahānā, kas ietver urāna bagātināšanas procesa pirmo fāzi.

Taču līdz šim Irāna bija paziņojusi, ka tā ievēros saistības neatsākt darbus Natanzas kodolrūpnīcā, kas paredzēta urāna bagātināšanas noslēdzošās fāzes veikšanai.

Zemas pakāpes bagātināts urāns tiek izmantots kā kodoldegviela atomelektrostacijās, taču augstākas pakāpes bagātināts urāns var tikt izmantots kodolieroču ražošanai.

Irāna noliedz ASV apsūdzības, ka tās kodolprogramma maskējot mēģinājumus izgatavot kodolbumbu. Irāna apgalvo, ka tai steidzami jāattīsta kodolenerģētika, lai apmierinātu aizvien pieaugošo pieprasījumu pēc elektroenerģijas un saglabātu naftas un gāzes rezerves eksportam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!