Pārstāvji no katras puses Helsinkos parakstīja oficiālo dokumentu, raksta BBC.

Vienošanās tika panākta pēc pieciem sarunu posmiem, un īpaši lieli panākumi tika sasniegti pēc postošā cunami 26.decembrī.

Provinces galvaspilsētas Banda Ačehas galvenajā mošejā tika uzstādīts liels ekrāns, lai cilvēki varētu vērot vēsturiskā līguma parakstīšanu.

Vietējie iedzīvotāji ir sākuši arī divu dienu ilgas lūgšanas, tādējādi atbalstot miera procesa attīstību, jo ir pamatotas cerības, ka šoreiz patiesi sāksies jauns posms viņu cunami skartās provinces dzīvē.

Līguma ietvaros nemiernieki ir atteikušies no vēlmes iegūt pilnīgu neatkarību, tā vietā izvēloties vietējās pašpārvaldes formu un tiesības izveidot politisku partiju.

Savukārt Indonēzijas valdība atbrīvos politiskos ieslodzītos un piešķirs lauksaimniecībā izmantojamu zemi bijušajiem cīnītājiem, lai palīdzētu viņiem atsākt mierīgu dzīvi.

Korespondenti vēsta, ka, lai arī līguma parakstīšana ir nozīmīgs pavērsiens, tomēr pirmais lielākais pārbaudījums sekos pēc mēneša, kad nemierniekiem būs jāsāk atbruņoties.

Tajā pašā laikā Indonēzija sola izvest savus spēkus no Ačehas provinces. Šos procesus pārraudzīs apvienotie ES un ASEAN (Dienvidaustrumāzijas Nāciju Asociācijas) spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!