Darbaspēka trūkums liek uzņēmējiem spriest par lēto viesstrādnieku uzaicināšanu, taču valdība šobrīd negrasās mainīt līdzšinējo politiku iekšējā darba tirgus aizsardzībā, un premjers Aigars Kalvītis par prioritāti uzskata vietējo darba spēku, nevis viesstrādniekus.
Premjera preses sekretārs Arno Pjatkins portālam “Delfi” norādīja, ka šobrīd likumdošanā paredzētās normas apgrūtina, nevis atvieglo viesstrādnieku uzaicināšanu, un no Ekonomikas ministrijas nav saņemti nekādi ierosinājumi vai priekšlikumi izmaiņām šajā jomā.

Kalvītis par prioritāti uzskata vietējā darba spēka interešu aizstāvēšanu, sacīja Pjatkins, piebilstot, ka par to jārūpējas arī uzņēmējiem, nodrošinot konkurētspējīgu atalgojumu. Savukārt valdība no savas puses palielina minimālo algu un ievieš citus atvieglojumus, piemēram, palielina ar nodokļiem neapliekamo minimumu.

Pēdējā laikā darbaspēka trūkuma dēļ uzņēmumi aizvien biežāk runā par viesstrādnieku uzaicināšanu. Pagājušajā nedēļā būvuzņēmums LEC paziņoja, ka Latvijā 40% no būvniecības tirgū nodarbinātajiem strādā nelegāli, un kopumā būvuzņēmumiem katastrofāli trūkst darbinieku. Tāpēc LEC vadība atzīst, ka viens no radikālākajiem lēmumiem, ja situācija neuzlabosies, būs ārvalstu strādnieku piesaiste projektu realizācijai.

Arī “VP Market” prezidents intervijā “Lietuvos rytas” atzina - ja saglabāsies pašreizējās tendences Baltijas darba tirgū, darbam veikalu noliktavās būs jāaicina lētāko darbaspēku no Ukrainas un Moldovas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!