Irākieši sestdien devās pie vēlēšanu iecirkņiem, lai balsotu par jauno konstitūciju, kuras mērķis ir nostiprināt demokrātiju, saturēt valsti kopā un galu galā atļautu starptautisko spēku izvešanu.
Bagdādes Vadas kvartālā, kur dzīvo gan šiīti, gan sunnīti, gan kristieši, 30 gadus vecā Nada Saleha bija viena pirmajām, kas nobalsoja spēcīgi apsargātajā skolā izveidotajā vēlēšanu iecirknī.

"Šodien es atnācu balsot, jo man ir apriebušies teroristu uzbrukumi. Es vēlos, lai Irāka atkal būtu droša," sacīja divu bērnu māte, ģērbusies melnā čadrā. "Šī konstitūcija ir mūsu cerības uz vienotību".

Bagdādes centrā Mansura kvartālā pie vēlēšanu iecirkņiem pulcējās liels skaits irākiešu - gan sunnīti, gan šiīti. Pirms iekļūšanas vēlēšanu iecirknī vēlētāji tiek pārmeklēti trīs reizes.

"Protams, es nobalsoju par," sacīja Mahmuds Sabers, pavecāks vīrietis ar sirmu bārdu. "Es izmantoju savas tiesības, un es ceru, ka šī konstitūcija izbeigs mūsu nelaimes".

Tajā pašā laikā universitātes students Mohammeds Omars sacīja, ka nedomā, ka konstitūcija kaut ko mainīs uz labo pusi, tādēļ nobalsoja pret to.

"Mums nekad agrāk nav bijusi konstitūcija, kas mūs sadala. Kāpēc mums vajadzētu tagad pieņemt konstitūciju, kas mūs sašķeļ," piebilda skolotāja Muna Omrana.

Dažviet tiek ziņots par uzbrukumiem pret vēlēšanu iecirkņiem Bagdādē. Dažās notikušajās apšaudēs ievainoti vismaz divi irākiešu policisti.

Referendums Irākā notiek pastiprinātos drošības apstākļos. Konstitūciju atbalsta Irākas šiīti un kurdi, bet pret to iebilst daudzi sunnīti.

Tā paredz plašu autonomiju Irākas reģioniem, kas ietekmē no naftas gūto ienākumu sadalīšanu.

Daudzi sunnīti, kas apdzīvo Irākas vidieni un rietumdaļu, uzskata, ka konstitūcija izveidos divus bagātus un ietekmīgus reģionus - kurdu kontrolēto ziemeļdaļu un šiītu apdzīvoto dienviddaļu -, kuros viņi neietilps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!