Baltā fosfora izmantošana Irākā nav ārpus kara likumu robežām, paziņojis ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds.
Pēc viņa teiktā, baltais fosfors Irākā tiek izmantots divos gadījumos: mērķu atzīmēšanai pirms gaisa spēku triecieniem un dūmu aizsega radīšanai, raksta Ria Novosti.

Baltais fosfors izdala biezus, baltus dūmus. Tā izmantošana ir aizliegta ANO konvencijā jau kopš 1980.gada, taču ASV šo dokumentu tā arī nav ratificējušas.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par baltā fosfora izmantošanu Irākā, ASV štābu virsnieku apvienotās komitejas vadītājs Pīters Peiss atzīmēja, ka neviena cita no pasaules valstu armijām nepieliek tik daudz pūliņu civiliedzīvotāju drošības garantēšanā kā ASV spēki.

“Mēs ļoti rūpīgi pielietojam savas iespējas. Es vēlētos, lai mums noteiktā laikā būtu pieejams noteikts ierocis, kuru izmantojot pēc iespējas efektīvāk, tiktu nogalināti pēc iespējas vairāk slikto puišu, kā arī nodarīts pēc iespējas mazāks kaitējums. Tāda ir karadarbības daba,” saka Peiss.

Pagājušajā nedēļā Pentagona pārstāvis Berijs Veneibls apliecināja, ka 2004.gadā operācijas laikā Fallūdžā amerikāņu armija pielietoja ķīmisko ieroci balto fosforu, taču tikai pret saviem bruņotajiem ienaidniekiem.

Pēc viņa teiktā, viela tika izmantota saskaņā ar stingriem norādījumiem. “Par armijas mērķi nekad nav kļuvuši civiliedzīvotāji. Mēs nepielietojām šo ieroci pret iedzīvotājiem.”

Novembra sākumā Itālijas telekanāls demonstrēja pētniecisku filmu, kurā redzams, ka baltais fosfors tiek izmantots pret Fallūdžas iedzīvotājiem. Šo kaujās izmantoto vielu nav iespējams nodzēst.

Viens no amerikāņu karavīriem atzinās, ka viņi tika brīdināti par baltā fosfora izmantošanu. “Fosfors sadedzina visu, tas saēd miesu līdz kauliem. Es redzēju apdegušus sieviešu un bērnu ķermeņus. Fosfors sprāgst un veido mākoni. Visiem, kas atrodas 150 metru rādiusā no sprādziena vietas, ir beigas,” stāsta kareivis.

Raidījuma veidotāji bija arī savākuši aculiecinieku liecības, kuri stāsta, ka pilsētā bojā gājušajiem bijušas neparastas traumas – ķermeņi bija apdeguši, savukārt apģērbs palicis neskarts.

ASV valdība 2004.gada decembrī oficiāli noliedza informāciju par aizliegtā ieroča izmantošanu, raksturojot to kā “plaši izplatītu mītu”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!