Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) valstu līderu sanāksme 2006.gada novembrī notiks Latvijas galvaspilsētā Rīgā.
Šādu lēmumu trešdien Briselē pieņēmusi Ziemeļatlantijas padome, žurnālistiem paziņoja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Tā būs pirmā reize, kad NATO savu sammitu rīko valstī, kas agrāk bija PSRS sastāvdaļa. Vietas izvēlei ir arī simboliska nozīme, apliecinot, cik ļoti pasaule mainījusies kopš aukstā kara beigām.

Vienlaikus tā būs pirmā reize, kad Latvijā vienkopus pulcēsies tik daudzu valstu līderi, ieskaitot ASV prezidentu, Vācijas kancleru, Francijas un Lielbritānijas premjerministrus un citus.

Uz NATO līderu sanāksmēm parasti tiek aicināts arī Krievijas prezidents. Uz iepriekšējo sammitu 2004.gadā Turcijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins gan neieradās, šādi paužot savu neapmierinātību par alianses paplašināšanos.

Ideja par NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes rīkošanu Rīgā pieder Vīķei-Freibergai. Daudzējādā ziņā tieši pateicoties viņas autoritātei starptautiskajā arēnā, Latvijai izdevies pārliecināt pārējās alianses valstis par sammita sarīkošanu Latvijā.

Konceptuālu lēmumu pretendēt uz sammita rīkošanu slepenā sēdē 2004.gada martā pieņēma Einara Repšes (JL) vadītā valdība. Lai panāktu sammita norisi Rīgā, Latvijas delegācija sāka aktīvi darboties jau iepriekšējās sanāksmes laikā, kas notika Stambulā 2004.gada jūnijā.

Alianse parasti izvēlas līderu sammitu rīkot Briselē vai arī kādā no 26 dalībvalstīm. Pēdējo gados NATO līderu sanāksmes notika Prāgā un Stambulā.

Galotņu sanāksmi 2006.gadā bija gatava uzņemt arī Portugāle, tomēr tā savu kandidatūru atsauca.

NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes sarīkošana Latvijai varētu izmaksāt 15 miljonus latu. Lielākā daļa no šīs summas tiks ieguldīta infrastruktūrā, piemēram, ēku rekonstrukcijai un aprīkošanai, kā arī policijas tehniskajam nodrošinājumam.

Ministru kabinets jau šā gada budžeta grozījumos paredzēja desmit miljonus latu, lai Latvija varētu sagatavoties NATO sammitam. Nākamā gada budžetā paredzēts atvēlēt vēl piecus miljonus latu.

Kā iepriekš atzina Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), iespējams, varētu tik izremontēts "Dailes" teātris, kurā varētu notiks daļa sammita pasākumu. Līdzekļi tiks piešķirti arī citām ēkām.

NATO sammita organizēšanas nodrošināšanai izveidota starpministriju darba grupa, kurā pārstāvēta Valsts prezidentes kanceleja, Valsts kanceleja, vairākas ministrijas, Rīgas dome.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!