Trīspadsmit no ASV izcilākajiem fiziķiem ir nosūtījuši vēstuli prezidentam Džordžam Bušam, kurā viņi dēvē ASV plānus uzbrukt Irānai par "ārkārtīgi bezatbildīgiem". Viņi uzskata, ka šāda rīcība atstātu "neatgriezeniskas sekas uz ASV un visas pasaules drošību".
Vēstules autoru vidū ir pieci Nobela prēmijas laureāti un Valsts apbalvojuma par sasniegumiem zinātnē saņēmējs, turklāt vēstulē pausts viedoklis, kam ar saviem parakstiem piekrituši vairāk nekā 1 800 fiziķu ASV un citās pasaules valstīs.

Vēstulē zinātnieki, kuri parūpējušies par kodolieroču eksistenci, mudina prezidentu atteikties no šādu ieroču izmantošanas pret Irānu, jo tas atstātu bēdīgas sekas ASV un pasaulē.

Viņi atgādina, ka Hirosimā atombumbas sprādzienā gāja bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku, taču mūsdienu kodolieroču kopējā jauda ir kā 200 000 Hirosimas bumbām.

"Nav lielas atšķirības, vai tiek izmantots jaudīgs vai ne tik jaudīgs kodolierocis, un vai tas tiek nomērķēts uz ēkām, pretinieka armiju vai pilsētu," raksta zinātnieki.

"Kodolieroči nav izmantoti 60 gadus. Ja ASV to tagad izdarīs, tad nav garantiju, ka to nemēģinās darīt arī citas valstis. Tagad daudzām valstīm ir kodolieroči, un to izmantošana vairs nav tabu, tāpēc nelieli reģionāli konflikti var pārvērsties par vispasaules kodolkaru," brīdināts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!