Ceturtdien prezentējot Latvijas valsts interneta portālu "latvija.lv" portāla veidotāji izteica cerību, ka portāls kļūs par Latvijas vizītkarti interneta telpā, uz ko norādīja arī Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, kurš uzskata, ka portāls ir tikai sākums un būtu jāstrādā pie visu valsts iestāžu interneta mājas lapu uzlabošanas.
Portāla mērķis ir nodrošināt Latvijas un ārvalstu iedzīvotājiem piekļuvi Latvijas valsts iestāžu un pašavaldību tīmekļa resursiem un elektroniskajiem pakalpojumiem.

"Valsts institūcijas rada būtisku priekšstatu par valsti un ir tās tēla nozīmīga sastāvdaļa. Jaunais portāls ir sava veida valsts vizītkarte, kas apliecina tās institūciju pieejamību un atvērtību gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotājiem," piebilda Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš.

Portāla dizainu izstrādāja interneta risinājumu aģentūra "Mediaparks", un portāls ir veidots, lai lietotājam būtu viegli orientēties, kā arī varētu ātri to ielādēt.

Šobrīd portālā darbojas saišu sadaļa, kas veidota kā ceļvedis e-Latvijā, kur ietverta vispārēja informācija dalījumā pa nozarēm un dota piekļuve valsts un pašvaldību tīmekļa resursiem.

Portāla izstrādes otrajā posmā portāls tiks integrēts ar elektronisko pakalpojumu katalogu, lai lietotājiem dotu vienotu piekļuvi valsts institūciju elektroniskajiem pakalpojumiem.

Elektronisko pakalpojumu sadaļā būs iekļauta autorizācija, izmantojot e-parakstu, tā cilvēks iegūs individuālu pieeju elektroniskajiem pakalpojumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Informācijas sabiedrības attīstības departamenta direktors Viesturs Krievāns.

Līdzko būs pabeigta integrētas valsts informācijas sistēmas (IVIS) projekta izstrāde, portālā varēs izmantot dažādu valsts institūciju elektroniskos pakalpojumus, bet līdz tam "latvija.lv" darbosies kā saišu portāls, piebilda Krievāns.

Pašlaik pamatinformācija portālā ir latviešu, angļu, un krievu valodā. Tuvākajā laikā informācija būs pieejama arī franču un vācu valodā.

Par portālā saturu spriedīs speciāli izveidota redakcionālā kolēģija, kurā ir pārstāvji no vairākām ministrijām.

Portāls pakāpeniski tiks uzlabots gan tehniski, gan pēc pieejamās informācijas. Elektronisko pakalpojumu kataloga integrācija portālā ir svarīgs nākamais solis, taču uzdevums nebūs viegls, sacīja īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele.

"Straujās tehnoloģiju attīstības un informācijas resursu pārbagātības dēļ cilvēkiem tajos kļuvis grūti orientēties. Jaunā portāla būtiska vērtība ir dalījumā pa nozarēm strukturēti valsts institūciju interneta resursi un selektīva informācija. Šis portāls ir kā vārti, kas paver ceļu uz lietotājam nepieciešamo lietderīgu informāciju," piebilda Gudele.

Jau ziņots, ka valsts portālu iecerēts veidot, lai sniegtu vispārēju informāciju par Latviju. Portālu iecerēts izveidot par pieejas punktu valsts sniegtajiem e-pakalpojumiem. Tā lietotājs varēs autorizēties, pasūtīt valsts pakalpojumus elektroniski, kā arī saņemt apstiprinājumu par pakalpojumiem.

Tehnoloģisko nodrošinājumu sniegs SIA "RIX Technologies".

Valsts portāla izveidošanai un Ministru kabineta portāla atjaunošanai piešķirti 88 000 latu, bet elektronisko pakalpojumu integrācija portālā papildus izmaksās aptuveni 50 000 latu. Projekts tiek realizēts kā daļa no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta "E-pārvaldes portfelis". Summā ietilpst abu portālu izstrādes iepirkuma organizēšanas procedūras izdevumi.

Portāls pieejams ar domēna vārdiem "latvija.lv", "latvia.lv", "lettland.lv" un "lettonie.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!