Pagājušajā nedēļā kopējā gripas izplatība Latvijā strauji palielinājusies un sasniegusi epidēmijas apjomus, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotie monitoringa dati par saslimšanu ar gripu un akūtām elpceļu infekcijām.
Monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā gripas izplatība vidēji valstī sasniegusi 172 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju jeb 3956 saslimšanas gadījumus ar gripu. Vēl nedēļu iepriekš vidējā saslimstība valstī bija tikai 32 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Katru gadu ar gripu slimo apmēram 20 000 iedzīvotāju.

SVA mierina iedzīvotājus, ka īpašam satraukumam nav pamata, jo gripa Latvijā ir sastopama katru gadu un gripas izplatība šobrīd ir pagājušā gada līmenī, kad šādā pat laika posmā ar gripu slimoja gandrīz 3 000 iedzīvotāju. Tomēr SVA epidemiologi aicina iedzīvotājus gripas izplatību uztvert nopietni.

Monitoringa dati liecina, ka augstākā gripas izplatība ir Daugavpils, Rēzeknes un Jelgavas reģionā, arī Rīgā, savukārt ļoti zema gripas izplatība ir Ventspils, Liepājas un Tukuma reģionos.

Tāpat kā iepriekš, ar gripu visvairāk slimo skolas vecuma bērni no 5 līdz 14 gadu vecumam, kas katru dienu atrodas slēgtās telpās ciešā kontaktā ar citiem skolēniem, savukārt vismazāk slimo iedzīvotāji sākot no 65 gadu vecuma, kas mazāk apmeklē publiskas vietas, kur ir iespējams saslimt.

SVA virusologi konstatējuši, ka šobrīd Latvijā, kā arī visā Eiropā cirkulē A tipa gripas vīruss, kas pēc klīniskajām izpausmēm jeb slimības gaitas, izraisa smagāku saslimšanu nekā B tipa gripas vīruss.

Iepriekš gan tika prognozēts, ka gripas saslimšanas skaits pieaugs martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!