Viens no apcietinātajiem kriminālprocesā par militārā iznīcinātāja MiG–29 detaļu nelikumīgu ievešanu Latvijā ar mērķi pārdot tās tālāk citās valstīs ir aviokompānijas Konkors prezidents Sergejs Ratņikovs, trešdien raksta laikraksts "Diena".
Kopā ar Ratņikovu aizturētas vēl divas personas, kam piemērots aizdomās turēto statuss par līdzdalību nozieguma organizēšanā. Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka aizsegam tikusi izmantota Ratņikovam piederošā SIA "Flaters", kuras noliktavas telpās blakus Rīgas lidostai atrastas kara lidmašīnas detaļas, kas bija paredzētas nosūtīšanai uz Bangladešu.

Drošības policija (DP) maijā informējusi, ka sākts kriminālprocess par stratēģiskas nozīmes preču pārvietošanu pāri robežai nelikumīgā veidā organizētā grupā. Izmeklēšanas laikā veiktas vairākas kratīšana trīs firmās un ar tām saistītu personu dzīvesvietās, trīs personas aizturētas.

Likums par šāda nozieguma pastrādāšanu paredz astoņus līdz 15 gadu cietumā, konfiscējot mantu.

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka pērnā ada nogalē Somijā pēc DP lūguma pārbaudīta krava, ko no Latvijas bija nosūtījusi SIA "Flaters". Krava pavadzīmē bijusi norādīta kā "piecas kastes ar precēm", taču ekspertīzes rezultātā daļa no tās identificēta kā Krievijā ražotā iznīcinātāja MiG–29 detaļas.

Kriminālprocess sākts pēc šo ziņu saņemšanas no Somijas muitas. Kratīšanas laikā noliktavā pie Rīgas lidostas izņemta MiG–29 radiolokācijas tēmēšanas kompleksa sastāvdaļa — lāzera tēmēšanas, mērķa noteikšanas un raķešu vadīšanas bloks, kā arī citas detaļas, identiskas Somijā izņemtajām. Iespējams, no Krievijas tās ievestas, apejot muitas kontroli, raksta laikraksts.

SIA "Flaters" vienīgais īpašnieks saskaņā ar Komercreģistru ir Ratņikovs. Aviācijas ģenerāļa dēls un bijušais padomju armijas pulkvedis 2003.gadā minēts žurnāla "Klubs" eiro un dolāru miljonāru sarakstā, taču 2005.gadā no tā izkrita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!