Otrdien no amata atkāpās Japānas aizsardzības ministrs Fumio Kiuma, kurš bija saņēmis kritiku par viņa komentāriem saistībā ar ASV atombumbas uzbrukumiem Japānai Otrā Pasaules kara laikā, raksta BBC. Viņa atvainošanās un premjerministra kritiskie ieteikumi tomēr nespēja remdināt sabiedrības dusmas par ministra izteikumu, ka atombumbu uzbrukumi Nagasaki un Hirosimai bija neizbēgami.
Ministra atkāpšanās notiek nozīmīgā laikā premjerministram Šinzo Abem, jo jūlija beigās gaidāmas vēlēšanas. Sabiedrības aptaujas norāda, ka pašlaik atbalsts viņam ir zemākais kopš stāšanās amatā pirms desmit mēnešiem. Abes pilnvaru laikā notikuši vairāki skandāli, tajā skaitā pazuduši dati par pensiju izmaksām, kas saniknoja vēlētājus.

Kiuma ir otrais ministrs, kas atkāpies no amata Abes vadītajā valdībā. Maijā pašnāvību izdarīja lauksaimniecības ministrs, kurš arī bija iesaistīts plašā skandālā. Kiuma norāda, ka premjers jau ir pieņēmis viņa demisiju.

Savā runā sestdien ministrs norādīja, ka ASV ar saviem uzbrukumiem vēlējās panākt Japānas padošanos, lai tai karu nepieteiktu PSRS. Dienu pēc tam viņš atvainojās par saviem vārdiem, ja tie radīja iespaidu, ka viņš neizrāda cieņu pret atomuzbrukumu upuriem.

Atombumbu sprādzienos Hirosimā un Nagasaki 1945.gadā Otrā Pasaules kara noslēgumā dzīvības zaudēja vairāk nekā 360 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!