Bezdarbnieki ir neaktīvi darba meklētāji un neiesaistās darba tirgū galvenokārt savas nevēlēšanās vai pašapziņas trūkuma dēļ, liecina pētījums "Komunikāciju problēmas, kas kavē darba attiecību uzsākšanu potenciālo darba devēju un pirmspensijas vecuma, kā arī ilgstošo bezdarbnieku starpā", informēja pētījuma veicēji.
Raksturojot bezdarbnieku aktivitāti darba meklējumos, 77% aptaujāto uzņēmēju piekrīt, ka bezdarbnieki nav pietiekami aktīvi, meklējot darbu, un gandrīz tikpat daudz – 76% - aptaujāto uzņēmēju piekrīt, ka liela daļa bezdarbnieku nemaz nevēlas strādāt, bet grib tikai saņemt bezdarbnieka pabalstu un cita veida palīdzību. Šādus uzskatus atbalsta arī puse aptaujāto bezdarbnieku.

Izvirzītajam darba devēju uzskatam, ka nav vērts pieņemt darbā un apmācīt cilvēku, kuram līdz pensijas vecuma sasniegšanai palikuši mazāk nekā pieci gadi, piekrīt 75% bezdarbnieku. Uzņēmēji – potenciālie darba devēji – šādam uzskatam piekrīt ievērojami retāk (42%). Pētījuma dalībnieku viedokļi liecina, ka uzņēmēji labprāt vēlas pieņemt darbā pirmspensijas vecuma cilvēkus, jo viņi ir atbildīgi un lojāli pret veicamo darbu. Tomēr gan bezdarbnieki, gan uzņēmēji atzīst, ka pirmspensijas vecuma darbiniekiem ir zemākas prasības pret darbu, kas ir saistīts ar zemu pašnovērtējumu un pašapziņu, līdz ar to arī piedāvātais atalgojums ir zemāks.

Turklāt pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka starp darba devējiem un darba ņēmējiem pastāv atšķirības informatīvo telpu un komunikācijas kanālu izmantošanā. 65% bezdarbnieku izmanto Nodarbinātības valsts aģentūras sniegto palīdzību un pakalpojumus, savukārt, 60% uzņēmēju – specializētos interneta portālus. Bezdarbnieki izmanto izglītības līmenim atbilstošas darba meklēšanas metodes. Tie, kam ir zemāka izglītība, iet pie darba devēja interesēties par nodarbinātības iespējām, bet tie, kam augstāka izglītība – sūta CV un motivācijas vēstules vai iet uz darba pārrunām.

Projekta-pētījuma "Komunikāciju problēmas, kas kavē darba attiecību uzsākšanu potenciālo darba devēju un pirmspensijas vecuma, kā arī ilgstošo bezdarbnieku starpā" finansētājs ir Eiropas Sociālais fonds un Sabiedrības integrācijas fonds.

"Kaut gan pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā 2007.gada oktobra beigās samazinājies līdz 4,9%, notiek nepārtraukta kvalificēta darbaspēka aizplūšana uz ārzemēm un kadru maiņa, kas rada ekonomiskas, sociālas un politiskas problēmas mūsu valstī. Tāpēc ir ļoti pozitīvi un svarīgi, ka ar Eiropas Savienības struktūrfondu un Latvijas Republikas finansiālo atbalstu ir iespējams realizēt projektus nodarbinātības jomā," uzskata Gints Lazdiņš, projekta realizētājuzņēmuma SIA "A.W.Olsen&Partners" valdes priekšsēdētājs.

Pētījums tika veikts no 2007.gada maija līdz 2007.gada novembrim. Projektā piedalījās 400 pirmspensijas vecuma bezdarbnieki, kam līdz pensionēšanas vecuma sasniegšanai palika mazāk nekā pieci gadi, 100 ilgstošie bezdarbnieki, kas nestrādā vairāk kā vienu gadu, un 100 uzņēmēji – potenciālie darba devēji – no Rīgas, Rēzeknes, Bauskas, Ventspils un Cēsu reģiona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!