Valsts prezidents Valdis Zatlers neizvirzīja nevienu no trim līdz šim nosauktajiem premjera amata kandidātiem – Edgaru Zalānu (TP), Valdi Dombrovski (JL) un Ivaru Godmani (LPP/LC) – un sāks sarunas ar partijām par iespēju atrast citu, ar partijām nesaistītu premjera amata kandidātu.
Šādu lēmumu prezidents pieņēmis, iepazīstoties ar trīs kandidātu programmām par valdības svarīgākajiem darbiem pirmo 100 dienu laikā un sarunām ar Latvijas–Amerikas finanšu foruma valdes priekšsēdētāju Aivi Roni, Latvijas Krājbankas prezidentu Mārtiņu Bondaru un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Andri Bērziņu.

Valsts prezidents paziņoja žurnālistiem, ka lūdzis trešdien uzaicinātos finanšu un politikas speciālistus atbildēt uz jautājumu par to vai iespējams izveidot valdību ar partijām nesaistītu Ministru prezidentu. Šo pašu jautājumu Valdis Zatlers plāno uzdot partiju pārstāvjiem turpmākajās sarunās. Sīkākus komentārus un atbildes uz jautājumiem Zatlers nesniedza, norādot, ka darīs to pēc sarunām. Arī uz jautājumu, vai trīs partiju izvirzītie premjera amata kandidāti atzīti par nederīgiem, prezidents neatbildēja.

Jau vēstīts, ka premjera Aigara Kalvīša valdība atkāpās 5.decembrī, taču turpina darbu, kamēr netiks izveidota jauna valdība.

Valsts prezidents Valdis Zatlers iepriekš uzsvēris, ka pirmoreiz Latvijā ir situācija, ka valdība atkāpjas, neskatoties uz vairākuma atbalstu Saeimā. Atkāpšanas iemesls – sabiedrības uzticības zaudēšana, tādēļ galvenais uzdevums jaunajai valdībai būšot sabiedrības uzticības atgūšana.

Pēc Valsts prezidenta iepriekš teiktā, nākamais premjers partijām jāizraugās publiskās debatēs. Saeimā pārstāvētās partijas gan nevēlējās šādas debates organizēt Saeimā.

Tautas partija premjera amatam izvirzījusi bijušo Kuldīgas domes priekšsēdētāju, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Edgaru Zalānu. Partija "Jaunais laiks" premjera amatam izvirzījusi eiroparlamentārieti un bijušo finanšu ministru Valdi Dombrovski.

Prezidents uz sarunām par nākamās valdības veidošanu aicinājis arī iekšlietu ministru Ivaru Godmani (LPP/LC), lai gan partija viņu nav izvirzījusi šim amatam. LPP/LC tāpat kā pārējās demisionējušās valdības partijas atbalsta Zalāna kandidatūru valdības vadītāja amatam.

Lai arī četras pašreizējās koalīcijas partijas vairākkārt tikušās ar partiju "Jaunais laiks" ar mērķi pārrunāt nākamās valdības veicamos uzdevumus, pagaidām nav zināms, kas veidos šo valdību. Pašreizējās koalīcijas partijas uzskata, ka nākamo valdību jāveido visām piecām partijām, savukārt JL vēlas, lai būtu mazāka koalīcija, jo tik lielā koalīcijā atsevišķu partiju intereses varētu tikt ignorētas. Partiju pārstāvji iepriekš pauduši viedokli, ka lielāka skaidrība par nākamās valdība sastāvu varētu būt pēc tam, kad Valsts prezidents būs izdarījis savu izvēli par labu vienam no izvirzītajiem premjera amata kandidātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!