Eiropas Parlamenta deputāti Ģirts Valdis Kristovskis un Inese Vaidere ceturtdien Eiropas Parlamentā prezentējuši dokumentālo filmu "Padomju stāsts" ("The Soviet Story"), kuru veidoja "Labvakar". Filmas pirmizrādi Briselē apmeklēja daudzi eiroparlamentārieši, diplomatiskātiskā dienesta pārstāvji un daudzi citi interesenti.
Filmas autors un režisors ir Edvīns Šņore, operators - Rihards Vīgants, producents - Kristaps Valdnieks. "Padomju stāsta" veidošanā piedalījās arī Kristovskis un Vaidere, bet finansiālu atbalstu šī darba tapšanai sniegusi Eiroparlamenta Nāciju Eiropas grupa (UEN), informēja UEN grupas preses pārstāve Aija Duļevska. Filmā redzami gan unikāli dokumenti un hroniku kadri, gan izskan starptautiski atzītu vēstures autoritāšu un politiķu viedokļi un padomju totalitārisma režīmā cietušo latviešu, krievu, ukraiņu dzīves liecības.

"Padomju stāsts" tapis divus gadus, bet Šņore tai materiālus vācis veselus desmit gadus, vēl būdams starptautisko attiecību students.

Vaidere pauž cerību, ka filma kļūs par lūzuma punktu izpratnē par Eiropas vēsturi. Kristovskis savukārt atzīmē, ka ES bieži vien tiek runāts par kopīgu izpratni, bet ne visiem ir īsta izpratnes par to, ko šāda kopīga vēstures izpratne nozīmē. "Filma "Padomju stāsts" ir tikai sākuma risinājums, kam jāiekustina sabiedriskā doma, jāliek aizdomāties. Šis darbs ir jāturpina, Eiropas nākotnes drošības un izlīguma vārdā ir jānotiek godīgai sarunai par tiem totalitārajiem režīmiem, kas valdīja Eiropā," atzina Kristovskis.

Latvijā dokumentālā filma " Padomju stāsts" tiks parādīta maija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!