Krievijas prezidenta amatā trešdien stājas Dmitrijs Medvedevs, kuru pašrocīgi kā sava amata mantinieku izraudzījās aizejošais prezidents Vladimirs Putins.

42 gadus vecais Medvedevs kļūst par jaunāko Krievijas vadītāju kopš Krievijas pēdējā cara Nikolaja II.

Medvedeva inaugurācijas ceremonija Kremlī sāksies pusdienlaikā (plkst. 11 pēc Latvijas laika).

Svinīgo ceremoniju apmeklēs aptuveni 2400 lūgti viesi - valdības, parlamenta un citi Krievijas politiskās elites pārstāvji.

Uz inaugurācijas ceremoniju nav uzaicināts neviens ārvalstu līderis, un citas valstis būs pārstāvētas tikai vēstnieku līmenī.

Īsā ceremonijā Medvedevs paudīs pārliecību par Krievijas valdības veiksmīgajai ekonomiskajai politikai, kas nodrošinājusi Krievijai strauju ekonomisko attīstību, galvenokārt pateicoties naftas un gāzes eksportam.

Medvedevam inaugurācija iezīmē virsotnes sasniegšanu pārsteidzošā kāpumā no Putina ēras birokrāta līdz Krievijas milzu kodolarsenāla komandierim un pasaulē lielākās energoresursu valsts vadītājam.

Tomēr Krievijas horeografētā varas nomaiņa nozīmē, ka Medvedevam varā nāksies dalīties ar Putinu, kurš, iespējams, jau ceturtdien stāsies Krievijas premjerministra amatā ar agrāk bezprecedenta apmēra ietekmi.

Kā informēja prezidenta administrācijas pārstāvji, pasākumi Kremlī sāksies ar Krievijas valsts karoga, prezidenta karoga un konstitūcijas eksemplāra iznešanu cauri krāšņajām Georga un Andreja zālēm.

Inaugurācijas ceremonijā pirmais ieradīsies Putins, kuram sekos Medvedevs.

Pirms prezidenta krēsla nodošanas Putins teikts uzrunu. Tad savu runu teikts Medvedevs, kam sekos prezidenta zvērests un Konstitucionālās tiesas vadītājs pasludināts Medvedevu par prezidentu.

Medvedeva pirmais svarīgais uzdevums būs Putina iecelšana Krievijas premjerministra amatā, kas, sagaidāms, notiks ceturtdien, lai piektdien abi Krievijas vadītāji kopā varētu vērot uzvaras dienas parādi Maskavā.

Putina prezidentūras laikā vairums premjerministru bija simboliski valdības vadītāji bez ietekmes valsts pārvaldē, taču tagad acīmredzot lomas mainīsies.

Putins jau iepriekš uzrunās premjerministra amatu ir raksturojis kā "augstāko valsts izpildvaru", savukārt prezidentūra ir vairāk simbolisks postenis kā "konstitūcijas aizsargātājs".

Divas trešdaļas Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka Putins kā premjerministrs kontrolēs Medvedeva darbu, apgriežot otrādi Krievijas tradicionālo varas struktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!