Ukraina pabeigusi visas nepieciešamās procedūras, lai iestātos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), un kļuvusi par 152. šīs organizācijas pilntiesīgo dalībnieci. Līgums par Ukrainas pievienošanos tika parakstīts šī gada 5. februārī, ziņo "Interfaks".

Ukrainas parlaments šo dokumentu ratificēja 10. aprīlī, bet valsts prezidents Viktors Juščenko - 16. aprīlī. Tajā paša dienā PTO ģenerālsekretāram tika nosūtīta nota, pēc kuras sākās formāla Ukrainas iestāšanās procedūra.

Par PTO locekli Ukraina centusies kļūt jau kopš deviņdesmito gadu vidus. Lai ātrāk iestātos organizācijā, Ukraina piekāpās uzreiz vairākiem tirdzniecības partneriem, kas jau bija šīs organizācijas locekļi.

Ukrainā gaida, ka iestāšanās PTO palīdzēs vietējās preces eksportēt uz Eiropu. No otras puses, Kijeva bija spiesta atcelt vairākas kvotas, kas vērstas uz vietējo ražotāju aizsardzību, kas savukārt ļautu palielināt importu.

Pasaules Tirdzniecības organizācija ir dibināta 1995. gada 1. janvārī. PTO ietvaros tiek regulēta tirdzniecība ar precēm, pakalpojumiem un intelektuālo īpašumu. PTO ir pēctece Vispārējam līgumam par tarifiem un tirdzniecību (GATT), kas tika noslēgts pēc Otrā pasaules kara. Šobrīd PTO ietilpst nu jau 152 dalībvalstis, aptverot vairāk kā 90% no pasaules tirdzniecības kopapjoma, bet apmēram 30 citas valstis atrodas iestāšanās procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!