Veselības aizsardzības darbinieki piektdien ziņoja par lipīgās un potenciāli nāvējošās holēras uzliesmojumiem Mjanmas ciklona skartajos rajonos, kur 20% bērnu sākusies caureja.

Palīdzības dienesti cenšas piegādāt ļoti nepieciešamos medikamentus aptuveni diviem miljoniem ciklonā "Nargis" cietušo cilvēku, kuriem aizvien vairāk draud infekcijas slimības, jo bojāgājušo līķi palikuši tīrumos un pagaidu nometnēs sablīvēti tūkstošiem cilvēku.

"Mums ir ziņas par vairākiem holēras gadījumiem šajā reģionā," teica Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāve Taizemē Morīna Birmingema. "Tas ir pret holēru endēmisks rajons. Līdz šim nav pārsniegts pirms ciklona pastāvējušais līmenis. Rajons tiek rūpīgi novērots, jo apstākļi ir īpaši riskanti," viņa teica žurnālistiem Bangkokā.

Holēra ir baktēriju izraisīta slimība, kas strauji atūdeņo organismu un var būt nāvējoša, ja cilvēks 24 stundu laikā nesaņem nepieciešamo šķidruma daudzumu.

Birmingema aģentūrai AFP teica, ka pagaidām nav ziņu par nāves gadījumiem no holēras, taču uzsvēra, ka medikamentiem iespējami ātrāk jānonāk pie tiem, kuriem tie nepieciešami.

ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas birojs (OCHA) savā jaunākajā ziņojumā norāda, ka Mjanmas deltas rajonā, ko pirms divām nedēļām izpostīja spēcīgs ciklons, 20% bērnu cieš no caurejas.

Mjanmas valsts mediji ziņoja, ka ciklonā "Nargis" gājuši bojā vai pazuduši bez vēsts vairāk nekā 71 000 cilvēku, bet ANO norāda, ka pārtika, patvērums un medikamenti ir nepieciešami 2,5 miljoniem cilvēku.

"Mums joprojām nepietiek pārtikas un tīra ūdens un trūkst iespēju nodrošināt patvērumu un veselības aprūpi," teica OCHA pārstāve Amanda Pita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!