Apmaiņā pret 80 000 latu lielu drošības naudu piektdien īsi pirms plkst.17 no apcietinājuma tika atbrīvots bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams, kurš tiek turēts aizdomās par starpniecību kukuļdošanā, pastāstīja Štrama advokāts Jānis Rozenbergs.
Ap plkst.16.45 Štrams izlaists no Matīsa cietuma un, visticamāk, viņš taisnā ceļā devās mājās, norādīja advokāts.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) preses pārstāvis Andris Vitenburgs pastāstīja, ka par procesa virzītāja turpmāko rīcību saistībā ar drošības līdzekļa grozīšanu informācija būs, visticamāk, trešdien, 25.jūnijā.

Kā ziņots, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien piedāvāja atbrīvot Štramu, ja viņš samaksās 80 000 latu lielu drošības naudu. "Kopš Štrama apcietināšanas pagājuši jau vairāk nekā četri mēneši, tādēļ tiesa uzskata, ka izmeklētāji aktīvos darbus varētu būt apdarījuši un viņš izmeklēšanai vairs nevarētu traucēt," sacīja advokāts.

Rozenbergs norādīja, ka nauda jau ir iemaksāta un visas nepieciešamās formalitātes nokārtotas.

Kā ziņots, Štramu 14.februārī uz aizdomu pamata par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā aizturēja KNAB darbinieki. Dienu vēlāk, 15.februārī, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Štramam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Vēlāk šis tiesas nolēmums tika pārsūdzēts, taču arī apgabaltiesa to atstāja negrozītu.

14.februārī KNAB aizturēja arī toreizējo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu, kuram nākamajā dienā tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Aptuveni mēnesi vēlāk, 19.martā, KNAB Janitu atbrīvoja no apcietinājuma, ņemot vērā viņa veselības stāvokli un izvērtējot viņa iespējas traucēt izmeklēšanas procesu.

Arī Janita tiek turēts aizdomās par starpniecību tikpat liela - 65 000 eiro - kukuļa došanā Rīgas domes amatpersonām. Kukulis, visticamāk, ņemts no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, iepriekš apstiprināja Janitas advokāts Egons Rusanovs.

Par būvniecību atbildīgo Rīgas pašvaldības amatpersonu kukuļošanas lietā KNAB darbinieki 27.martā aizturēja arī bijušo Rīgas un Jūrmalas pilsētas mēru, toreizējo AS "Eldikrija" padomes priekšsēdētāju Andreju Inkuli un Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Pēteri Stranci. Dienu vēlāk, 28.martā, Strancis tika apcietināts. Inkuļa statuss lietā nav skaidrs, bet, ja arī viņam ir piemērots kāds drošības līdzeklis, tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Turpinās pirmstiesas izmeklēšana, un KNAB plašāku informāciju tās interesēs nesniedz.

Šonedēļ 17.jūnijā KNAB veica kratīšanu Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja Edmunda Krastiņa (TP) kabinetā. Tā esot veikta saistībā ar krimināllietu, kurā uz aizdomu pamata par kukuļņemšanu aizturēts Štrams. Krastiņš pēc kratīšanas aizturēts netika.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!