Ventspils mēra Aivara Lemberga oponents uzņēmējs Olafs Berķis liecībās tiesībsargiem skaidrojis, ka "Lemberga stipendiātos" figurējošā vismaz 230 tūkstošus dolāru saņēmušā persona ar nosaukumu "Zvaigznīšu brīdis" ir ekspremjers un bijušais Saeimas priekšsēdis Indulis Emsis, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošie krimināllietas materiāli.
Pēdējā laikā masu medijos izskanējušas diskusijas par to, kas varētu būt šis "Zvaigznīšu brīdis", ar ko saistīja ne tikai Emsi, bet arī pieļāva, ka tā varētu būt apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.


"Zvaigznīšu brīdis ir Indulis Emsis. Tas laikam radās no tā brīža, kad viņu ievēlēja Saeimā. Tas bija viņa zvaigžņu brīdis," teikts Berķa liecībā. Savukārt pats Emsis, par kura pseidonīmu Berķis, spriežot pēc liecības, ir pārliecināts, portālam "Delfi" nevēlējās komentēt Berķa liecību. "Nevaru Jums neko palīdzēt. Man tas ir kaut kas pilnīgi nesaprotams. Domāt var visu ko, bet realitātē ir citādi," sacīja Emsis.


Jau pērn tika ziņots, ka tā dēvētie Lemberga stipendiāti tika slēpti zem dažādiem šifrētiem nosaukumiem. Raidījums "Nekā personīga" augusta sākumā pieļāvis, ka ar "Pleskavas šoseju" ticis apzīmēts "Latvijas ceļš", ar "JP"- "Jaunā partija", tāpat raidījumā rīcībā esošajos dokumentos norādīts, ka nauda maksāta kādiem "LZS", "ZS" un "Zaļajiem", "LSDS+LSDSP". Par "Zvaigznīšu brīdi" "Nekā personīga" ziņoja, ka tas saņēmis vismaz 230 tūkstošus dolāru.


Iepriekš apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Roberts Zīle publiski paudis cerību, ka viņa partija nav atrodama tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga "stipendiātu" sarakstā un ar "Zvaigznīšu brīdi" netiek apzīmēta viņa vadīta apvienība. Tika pieļauts, ka zem iesaukas slēpjas šis spēks Brīvības pieminekļa zvaigžņu dēļ. Savukārt laikraksts "Diena" pieļāvis, ka apvienība TB/LNNK ir atrodama šajos lietas materiālos un ir šifrēta ar burtiem TB.


Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, korupcijā un citos smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs tautā dēvētos "Lemberga stipendiātu sarakstus" nesen paguvis nosaukt par izdomājumu un propagandas triku. Intervijā LTV "Panorāmai" Lembergs savus oponentus jau nodēvējis par "šakāļiem". Šakāļi pēc Lemberga domām ir "Igors, Oļegs, Genādijs, Olafs un Ruģiks". Ar "Olafu" acīmredzami tiek domāts vērtīgās liecības sniegušais Berķis.


Pratināšanas protokolos runa ir par Ventspils uzņēmēju grupu, kas neformāli kopā sanāca jau kopš 1997.gada, lai lemtu ar tranzīta jautājumiem saistītus jautājumus, bet vēlāk, kad Ventspils uzņēmumu struktūra un īpašnieku vēlmes kļuvušas sarežģītākas, tas prasījies pēc regulāras lēmumu saskaņošanas. Tā izveidota Biznesa attīstības asociācija, kura, kā "Delfi" jau ziņojis, uzskatāma par sava veida partiju finansēšanas "melno kasi".


"Tikšanās notika Ventspils pilsētas domes telpās, par laiku un vietu mūs informēja domes sekretāre. (..) Nepieciešamība bija atspoguļot rakstiskā veidā, lai pēc tam neaizmirstu un nesajauktu pieņemtos lēmumus. Visi klātesošie, izņemot A.Lembergu bija amatpersonas šādos vai tādos uzņēmumos, kas saistīti ar Ventspils naftu. Amati bija labi apmaksāti, ar labām algām. Tas izraisīja A.Lemberga nepatiku, ka mēs saņemam lielas, legālas darba algas, bet viņš tādas nesaņem. Bieži vien tikšanās reizēs A. Lembergs izmeta frāzes, ka mēs saņemam lielas algas atšķirībā no viņa, kurš saņem tikai pašvaldības vadītāja atalgojumu. Tad arī kaut kādā brīdī radās ideja par sabiedriskas organizācijas izveidošanu, kuru visi atbalstīja. Iespējams, tas bija mans priekšlikums izveidot šādu organizāciju," prokuratūrā liecinājis Berķis.


Ar laiku asociācijas sēdēs aplūkoti ne Ventspils uzņēmumu saimnieciskās darbības jautājumi. "Spriedām arī par plašāku jautājumu loku, tajā skaitā arī par sadarbību ar dažādām politiskajām partijām. Šo partiju pārstāvji arī brauca uz Ventspili. Biežāk gan tas notika pirms vēlēšanām. No Latvijas ceļa brauca A. Paneteļejevs, V.Birkavs, man šķiet arī V.Krištopans. No Zaļajiem zemniekiem ir bijis uz sēdēm I.Emsis, iespējams, arī A.Brigmanis. Zinu, ka bijis arī E.Repše, bet es tajā sapulcē nepiedalījos. Tautas partijas pārstāvji gan nav bijuši. Vēl ir bijuši Ameriks, abi Bojāri, arī tēvzemieši bija – regulāri braukāja Lakučs, bija arī Zīle, Grīnblats," atklāj Berķis.


Pēc uzņēmēja stāstītā, kontakti ar politiķiem bijuši Lemberga lauciņš un viņš ar tiem ticies pārsvarā Rīgā, pēc tam atstāstot sarunu saturu pārējiem asociācijas dalībniekiem, taču partiju finansēšanas jautājumi apspriesti organizācijas sēdēs. Pašā sākumā partijas sponsorējušas "Ventbunkers", "Venoil" un citas ar tranzītu saistītas sabiedrības, taču vēlāk, kad laikraksti atspoguļojuši politiķu pieņemto lēmumu saistību ar sponsoru naudām, finansēšana no Ventspilī reģistrētu uzņēmumu puses beigusies. Tas turpināts ar citās valstīs reģistrētu firmu palīdzību. "Iepriekš minētā modeļa ietvaros netika finansēts Jaunais laiks, kad E.Repše atteicās saņemt naudu no ārzonām. Viņa uzstādījums bija, ka viņš grib oficiālus ziedojumus no fiziskām personām," atceras Berķis.


Pārējām iepriekš pieminētajām partijām un politiķiem gan šādu pretenziju nav bijis un tās labprāt pieņēmušas ziedojumus, kas asociācijas dokumentos reģistrēti ar kodētiem nosaukumiem.


"Zvaigznīšu brīdis ir Indulis Emsis. Tas laikam radās no tā brīža, kad viņu ievēlēja Saeimā. Tas bija viņa zvaigžņu brīdis. Vēl zinu, ka Latvijas ceļu sauca par Pleskavas šoseju. Man ir nojausma kā dzīvē sauc vienu vai otru politisku spēku, bet precīzi nevaru apgalvot. Arājs varētu būt Zemnieku partijas vai kāds konkrēts cilvēks, bet drošs es neesmu. Mācītāji varētu būt LPP. Neesmu redzējis sarakstus, kur politiskās partijas un cilvēki būtu nosaukti tieši. J.Iesal varētu būt Juris Iesalnieks – bijušais deputāts . Viņš bija vai nu konkurences vai tarifu padomē. Acīmredzot viņam ir bijusi nolīgta alga – 1500 dolāri. J.Lor varētu būt Juris Lorencs. Viņš bija Latvijas avīzes padomes loceklis un bija vēl kaut kādā amatā – bija Latvijas ceļa ģenerālsekretārs, man liekas," pauž Berķis, piebilstot, ka tie esot minējumi, kas balstīti "uz tās bāzes, ko es zinu". Kā notikusi reāla maksāšana politiskajām partijām un cilvēkiem viņš nav varējis pateikt, jo ar šiem jautājumiem nodarbojies Aivars Lembergs, bet izpildi nodrošinājis Laimonis Junkers.


No liecību protokoliem izriet, ka Berķis arī apstiprinājis "Delfi" iepriekš ziņoto: asociācija pieņēmusi lēmumu 5% no uzņēmumu kopējās peļņas bez kādas dokumentācijas novirzīt ikdienas tēriņiem. No tiem apmaksāti advokātu un auditoru pakalpojumi , kā arī sponsorētas partijas un cilvēki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!