Foto: EPA/LETA
Trešdien Ukrainas prezidents un premjerministre nāca klajā ar paziņojumu par Ukrainas parlamenta valdošās koalīcijas sabrukumu, informē "Delfi.ua".
Valsts prezidents Viktors Juščenko paziņojis, ka "otrdien darbību pārtraukusi Augstākās Radas [Ukrainas parlaments] demokrātiskā koalīcija. Manuprāt, tam ir viens vienīgs iemesls: cīņa par varu," teicis prezidents, apsūdzot koalīcijā ietilpstošo premjerministres Jūlijas Timošenko vadīto bloku sadarbībā ar opozīcijas partijām, proti, komunistiem un Reģionu partiju, kā arī koalīcijas sēdes darba kavēšanā.

Juščenko mediju pārstāvjiem paudis, ka "otrdien parlamentā tika uzsākts politisks un konstitucionāls valsts apvērsums". Viņaprāt, tikuši pieņemti "pretukrainiski un pretvalstiski" lēmumi, tostarp, "ar Timošenko bloka, Reģionu partijas un komunistu rokām" atjaunots likums, kas palielina premjerministra pilnvaras. Juščenko vērtējumā tas "rada premjera diktatūru: valdības vadītājs tiek iecelts ārpus Konstitūcijas, valsts prezidenta un Nacionālās drošības padomes lēmumi tiek ignorēti."

Juščenko uzdevis parlamentam likumā noteiktajos termiņos izveidot jaunu valdību, pretējā gadījumā draudot to atlaist.

Savukārt Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko apsūdzējusi Juščenko koalīcijas, kurā apvienojusies savienība "Mūsu Ukraina - Tautas pašaizsardzība" un Jūlijas Timošenko bloks, sagraušanā. "Prezidents uzvedas bezatbildīgi. Būtībā, pēc viņa rīkojuma otrdien arī tika sagrauta koalīcija," teikusi Timošenko, norādot, ka prezidents un viņa sekretariāts jau kopš viņas stāšanās premjeres amatā mēģinājis sagraut koalīciju.

Premjerministre tomēr paudusi cerību, ka Jūlijas Timošenko bloka un partijas "Tautas pašaizsardzība" apvienība turpinās darbu, par spīti prezidenta partijas "Mūsu Ukraina" aiziešanai no koalīcijas, kas notika pēc tam, kad Timošenko partija atbalstīja likumu, kas atņem prezidentam veto tiesības premjerministra amata kandidāta izvēlē, kā arī vienkāršo prezidenta atcelšanas procedūru.

Iepriekš Timošenko bloks neatbalstīja rezolūciju, kurā pausts nosodījums Krievijai par tās veikto separātisko Dienvidosetijas un Abhāzijas republiku neatkarības atzīšanu. Juščenko atbalstītāji apsūdzējuši premjerministri mēģinājumos iegūt Krievijas atbalstu 2010. gadā paredzētajās valsts prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!