"Ja es pareizi interpretēju, Valsts prezidenta paziņojums bija aicinājums Ministru prezidentam pašam atkāpties no amata," piektdien TV raidījumā "100. pants", runājot par Valda Zatlera izplatīto komentāru par to, ka Ivars Godmanis (LPP/LC) zaudējis prezidenta uzticību, pauda bijusī valsts galva Vaira Vīķe-Freiberga.
Vīķe-Freiberga atzina, ka Zatlera paziņojums viņu pārsteidzis, jo, lai arī Latvija nav prezidentāla republika, kur šāds solis liktu valdības vadītājam tai pašā mirklī atkāpties, visa pasaule ievēros šo signālu, ka Valsts prezidents neuzticas premjerministram un tas, pēc Vīķes-Freibergas domām, varētu ietekmēt gan pārrunas ar ārvalstu partneriem, gan valsts kredītreitingus.

Tomēr bijusī prezidente nepiekrita viedoklim, ka Zatlers, izplatot šādu paziņojumu, būtu pārsteidzies. Pēc Vīķes-Freibergas domām, prezidents izteicis savu vērtējumu par pēdējo dienu notikumiem, kuru rezultātā valdība turpina darbu pašreizējā veidolā, par spīti tam, ka jau pirms mēneša Zatlers aicinājis to reformēt, tiesa, dodot laiku līdz marta beigām.

Vīķe-Freiberga gan uzsvēra, ka viņai nav radies iespaids, ka premjers tīšuprāt ignorētu Valsts prezidenta norādījumus. Viņai šķiet, ka Godmanis "cenšas kaut ko darīt, bet viņam neizdodas", jo viņš nespēj likt visai koalīcijai strādāt vienā virzienā. Bijusī prezidente veltīja asus vārdus koalīcijas partijām, kuras itkā "stāv uz laipas un grūstās, kura kuru nogrūdīs, ja nu nāksies tomēr veikt kādas izmaiņas", rezultātā "ar zobiem un nagiem turoties pašreizējās pozīcijās", no kurām tās neatkāpsies, lai tur vai kas.

Pēc bijušās prezidentes domām, patlaban partijas nav spējīgas ne uz ko citu, kā tikai plēsties par varu, ministrijām, ietekmes sfērām, lai gūtu kādas priekšrocības tuvojošajās pašvaldību, Eiropas Parlamenta, kā arī iespējamajās ārkārtas Saeimas vēlēšanās. "Neveselīgi, ka visi domā tikai par vēlēšanām. Kurš tad domās par valsti, par ekonomikas atveseļošanu?" vaicāja Vīķe-Freiberga.

Ne mazāk skarbi viņa izteicās par opozīcijas spēkiem, norādot, ka viņasprāt, daudz konstruktīvāk būtu, ja tā vietā, lai tikai runātu par valdības gāšanu, opozīcija apvienotos un izveidotu "ēnu koalīciju", proti, sadalītu ministru portfeļus, izvirzītu konkrētas personas un izstrādātu konkrētu rīcības plānu, lai būtu, ko likt vietā, ja kristu pašreizējā valdība. Vīķe-Freiberga atzina, ka piekrīt Godmaņa jau vairākkārt izteiktajiem pārmetumiem par to, ka opozīcija gan aicina gāzt pašreizējo valdību, bet neko vietā nepiedāvā. Tiesa, viņa atzina, ka pēc politikas likumiem, šobrīd nevienai pašai opozīcijas partijai nav izdevīgi iet valdībā. Daudz labāk tām ir sēdēt malā un kritizēt, gaidot, kamēr kļūst aizvien sliktāk un sliktāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!