Pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojuma, ka Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ir zaudējis viņa uzticību, vajadzētu aiziet ne tikai pašam Godmanim, bet arī visai koalīcijai, uzskata apvienības "Saskaņas centrs" (SC) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.
"Tā ir ne tikai Godmaņa, bet visas koalīcijas problēma, ka nav uzticības. Arī spējas pārvaldīt valsti, kad valstī ir dziļa krīze, šiem politiķiem nav. Tas tikai nozīmē, ka viņiem visiem ir jāiet prom," sacīja Ušakovs.


Pēc SC priekšsēdētāja vārdiem, pašlaik ir grūti spriest par to, ko turpmāk plāno darīt prezidents. "Pēc šādiem paziņojumiem, ņemot vērā prasības, kuras prezidents bija izvirzījis parlamentam pirms kāda laika, draudot ar Saeimas atlaišanu, viņam kā cilvēkam, kas turas pie sava sacītā un ņemot vērā arī viņa amatu, vajadzētu iniciēt Saeimas atlaišanu, jo tas ir tas, ko visi pašreiz gaida no Zatlera," teica Ušakovs.


Pēc politiķa domām, ja nesekos nekāda rīcība pēc Zatlera visai ultimatīvajām prasībām, kas izskanēja jau janvāra vidū, un tagad pēc paziņojuma, ka Ministru prezidents ir zaudējis uzticību, tad nākšoties secināt, ka "ir problēmas ar prezidentu".


"Šobrīd negribu spekulēt ar to, ko varētu darīt Godmanis vai Zatlers, jo visi jau ir ievērojuši pēdējo mēnešu straujās viedokļu un rīcību pārmaiņas," uzsvēra Ušakovs.


Lai arī pirms divām nedēļām SC rosināja izteikt neuzticību premjeram, apvienība būtu gatava vēlreiz to darīt, ja redzētu, ka parlamentā būtu iespēja sasniegt pozitīvu balsojumu.


Jau ziņots, ka piektdien, komentējot koalīcijas partneru lēmumu atteikties no valdības reorganizācijas plāniem, Zatlers paziņoja, ka "Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis manu uzticību", skaidrojot savu pozīciju ar faktu, ka Ministru prezidents trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.


Koalīcijas partneri vienojās šobrīd neveikt izmaiņas valdībā. Kā žurnālistiem pēc valdību veidojošo spēku tikšanās sacīja Godmanis, šāds lēmums pieņemts, jo līdz gaidāmajiem Latvijas valsts budžeta grozījumiem neesot iespējams veltīt nevienu brīdi politiskām pārmaiņām. Pašlaik kā prioritāte izvirzīta ekonomika un finanšu jautājumi. Pēc Godmaņa teiktā, valsts budžeta grozījumi plānoti aprīļa sākumā, iespējams, nedēļu pēc Lieldienām.


Par koalīcijas paplašināšanu vai funkciju pārdali koalīcija vienojusies vairs nerunāt, sacīja Godmanis, kaut gan piebilda, ka viņa piedāvātais valdības reorganizācijas plāns "nav nolikts pilnīgā aizmirstībā".


Panākta arī vienošanās pēc divām nedēļām pieņemt lēmumu par vakanto zemkopības ministra un kultūras ministra vietu aizpildīšanu. Tāpat, ja partijas vēlas, tās var nākt klajā ar iniciatīvu mainīt pašreizējos ministrus, teica Godmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!