Tūstošiem svecīšu sestdienas vakarā dega pie ugunsgrēkā cietušās Cesvaines pils, simbolizējot akciju nopostītās ēkas atjaunošanai. Akcijas dalībnieki iededza svecītes arī pie Cesvaines katoļu baznīcas, kurā sestdienas vakarā notika aizlūgums pils atjaunošanai.
Cesvaines kultūras nama direktore Vivita Gļauda pastāstīja, ka svecīšu nolikšanā un lāpu gājienā piedalījās tūkstošiem cilvēku - gan cevainieši, gan atbraucēji.

Savukārt aizlūgumā klāt bija vairāk nekā 300 cilvēku, un visi gribētāji nemaz nevarēja satilpt baznīcā.

Klātesošos uzrunāja Cesvaines katoļu draudzes priesteris Rihards Rasnacis, runāja arī Madonas rajona padomes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters.

Lūgšanā par pils atjaunošanu vienojās vietējie iedzīvotāji un viesi, aizlūdzot par pili, Cesvaines ģimnāziju, skolotājiem un ģimnāzistiem. Aizlūgumā ar lielu pietāti pret notiekošo piedalījās arī vairāki mazi bērni.

Gļauda apliecināja, ka pēc aizlūguma vietējiem iedzivotājiem ir pārliecība, ka viņiem kopīgiem spēkiem izdosies atjaunot pili.

Gan pie pils, gan baznīcā cesvainieši vāca ziedojumus pils atjaunošanai un cilvēki ziedojuši labprāt, stāstīja Gļauda. Arī pie pils izvietots liels plakāts ar aicinājumu ziedot.

Vairākkārt ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Cesvaines pilī izcēlās ceturtdien ap plkst.6, pilnībā sadedzis pils jumts, ēkas pirmais stāvs ir uguns neskarts, labā stāvoklī ir arī otrais stāvs, tikai vienā vietā aptuveni 50 kvadrātmetru platībā iebrucis pārsegums. Abus stāvus bojājis ūdens. Iespējamais ugunsgrēka iemesls ir krāsns kurināšana.

Cesvaines pils uzcelta 1896.gadā un ir izcils eklektisma arhitektūras piemineklis. Pils ēkā atradās Cesvaines ģimnāzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!