Valsts nekustamā īpašuma aģentūra (VNĪA) iznomājusi Sv.Meinarda salu Ikšķiles Romas katoļu draudzei uz 50 gadiem, informēja draudzes prāvests Konstantīns Bojārs. Nomas līgums parakstīts 26.martā.
Kā informēja draudzes prāvests, draudze turpinās salā iesākto, tas ir - baznīcas drupu mūra arkas atjaunošanu, mūru konservāciju un salas krastu nostiprināšanu, labiekārtošanas un kopšanas darbus.

Bojārs izteica pateicību visiem masu medijiem, kuri aktīvi iesaistījās un objektīvi atspoguļoja jautājumu par salas nomāšanu, jo tā beidzot esot sasniegts "valstiski pozitīvs un loģisks risinājums".

Ikšķiles Romas katoļu draudzes prāvests norādīja, ka ikviens kristietis var ierasties uz salas un organizēt kristības un laulību ceremonijas, kā arī dievkalpojumus. Visiem interesentiem esot iespējams nokļūt līdz salai, izmantojot laivas vai kuteri, lai apskatītos šo vēstures un kultūras pieminekli.

Tuvākajā laikā tikšot izstrādāti un valsts institūcijās apstiprināti salas apmeklētāju uzvedības nomu noteikumi. Piemēram, uz salas nedrīkstēs organizēt atpūtu, uzstādīt teltis, kurināt ugunskurus, sauļoties, lietot alkoholiskos dzērienus, novietot transporta līdzekļus, vest mājdzīvniekus, novietot zvejniecības piederumus u.c.

"Šī vieta ir Sv.Meinarda sala - pirmā kristietības svētvieta Latvijā, pirmā mūra celtne Latvijā. Sv.Meinarda baznīcas drupas ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis," piebilda Bojārs.

Kā ziņots, VNĪA nolēma salu draudzei iznomāt par trīs latiem gadā. Nomas maksa noteikta 5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Nomas maksa ir simboliska, jo zemes vērtība salā ir zema.

Sv. Meinarda salu bija plānots nodot publiskai izsolei. Taču Ogres un Ikšķiles Romas katoļu draudze ar vairāk nekā 900 iedzīvotāju parakstiem izteica protestu pret iespējamu valsts nozīmes vēstures pieminekļa un pirmās kristiešu svētvietas Latvijā - Meinarda salas nodošanu publiskai izsolei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!