Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar grāmatu namu "Valters un Rapa" sākusi kampaņu "Sāc lasīt!", lai ļaudīm veicinātu lasīšanas kāri un padarītu lasīšanu par viņu dzīvesveidu.
Kampaņas reklāmas plakāti ar aicinājumiem "Sāc lasīt!", "Beidz blenzt teļļukā!" un citiem izvietoti LNB un "Valtera un Rapas" skatlogos, taču iecerēts, ka šādus plakātus varētu izvietot arī citviet Latvijā, piektdien sacīja LNB direktors Andris Vilks.

Kampaņas idejas autors reklāmas aģentūras "ardes mechi" vadītājs Krišjānis Papiņš žurnālistiem pastāstīja, ka ideja par šādu akciju radusies pirms gada, kad dāvinātas grāmatas bērnu namiem. Viņš uzskata, ka kampaņas "Sāc lasīt!" stratēģija ir efektīva un akcija sasniegs savu mērķi - veicinās lasīšanu kā brīvā laika pavadīšanas veidu.

Publicists Ilmārs Šlāpins uzskata, ka aicinājums sākt lasīt ir "pretrunīga un divdomīga lieta, jo sabiedrības veselībai ir svarīgi uzturēt lasīšanas tradīciju, tajā pašā laikā mācīšanās lasīt vienmēr bijis personisks, intīms process". Viņš teica, ka lasīšana ir cieši saistīta ar pieaugšanas procesu, turklāt svarīgs ir arī tāds fenomens kā aizliegtā, neatļautā vai pieaugušo literatūra, ko "lasa nevis tāpēc, ka liek, bet tāpēc, ka grib lasīt".

Savukārt Latvijas Universitātes profesore Saeimas deputāte Ina Druviete ir izbrīnīta, "kā var nelasīt". Viņa uzskata, ka paradumu lasīt "nevar noteikt par obligātu iedabu", taču stimuls lasīt skolēniem ir obligātā literatūra, kas "ļauj saprast mājienus, alegorijas, vērtību sistēmu, kurā sabiedrība pastāv".

LNB direktors atzīmēja, ka lasīšanas problēma pastāv visā pasaulē. Viņš teica, ka ar vienu kampaņu vien "nevar sasniegt lielus rezultātus, jo tas ir garš process".

Savukārt grāmatu nama "Valters un Rapa" direktore Ineta Ivanova klāstīja, ka "lasīšanu apdraud dzīves temps un informācijas kanāli".

Iepriekš jau izdevniecība "Jumava" izvērsa kampaņu "Lasošais latvietis", lai veicinātu ieradumu lasīt grāmatas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!