Saskaņā ar pēdējiem, precizētajiem datiem, teroristiem trešdien ieņemot skolu Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā, bojā gājuši septiņi cilvēki, bet kaujinieku gūstā atrodas 354 ķīlnieki, žurnālistiem paziņoja Ziemeļosetijas prezidenta informācijas un analīzes pārvaldes priekšnieks Ļevs Dzugajevs.
Viņš piebilda, ka starp nogalinātajiem bērnu nav.

"Visu nakti mēs precizējām to cilvēku sarakstus, kas sagrābti par ķīlniekiem. Tika sagatavots ūdens un pārtika, taču pagaidām nav iespējas to nodot," teica Dzugajevs.

Saskaņā ar viņa teikto, sagūstīto bērnu stāvoklis esot apmierinošs.

Bez tam skolas direktore un vairāki skolotāji cieš no diabēta, taču arī nepieciešamos medikamentus pagaidām nav izdevies nodot.

Dzugajevs atkārtoti apstiprināja, ka sakari ar teroristiem ir nodibināti, taču tie esot pagaidām vienpusēji, un ir grūti pateikt, tieši kādas prasības kaujinieki izvirza.

"Tāpat mēs pagaidām nevaram pateikt, kas ir šie cilvēki un kas aiz viņiem stāv," viņš piebilda.

Dzugajevs arī pavēstīja, ka ārsts Leonīds Rošaļs, kas ieradies Beslanā, pagaidām nesekmīgi centies nodibināt kontaktu ar ķīlnieku sagrābējiem.

Rošaļs pirms diviem gadiem vadīja sarunas ar čečenu kaujiniekiem, kas ieņēma Maskavas Teātra centru, par ķīlniekiem sagrābjot vairāk nekā 100 skatītāju. Rošaļs toreiz centās panākt vienošanos par bērnu atbrīvošanu no teātra un pārtikas un ūdens piegādāšanu ķīlniekiem.

Saskaņā ar Ziemeļosetijas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošo informāciju, trešdienas laikā no sagrābtās skolas izdevies izbēgt 15 skolniekiem. par to žurnālistiem pavēstīja Ziemeļosetijas iekšlietu ministrs Kazbeks Dzantijevs.

"Tūlīt pēc sagrābšanas 12 skolēniem izdevās paslēpties katlumājā, no kurienes viņi tika izvesti. Pēc tam dienas gaitā vēl trīs [skolēniem] izdevās izbēgt. Vairāk nevienu atbrīvot neizdevās," teica Dzantijevs.

Dzantijevs žurnālistiem arī pavēstīja, ka teroristu grupas sastāvā ietilpst osetīni, inguši, čečeni un krievi. Saskaņā ar dažādām ziņām, kaujinieku skaits ir no 15 līdz 25 cilvēkiem.

Telefoniskais kontakts, kuru Rošaļam izdevās nodibināt ar teroristiem, pārtrūka aptuveni trijos naktī. Pārrunu laikā kaujinieki atteicās no priekšlikuma apmainīt par ķīlniekiem sagrābtos bērnu pret pieaugušajiem, kā arī no drošības koridora piešķiršanas, lai viņi varētu doties uz Ingušiju un Čečeniju.

Teroristi vēlreiz apstiprināja, ka pārrunas viņi vedīs tikai ar Ziemeļosetijas prezidentu Aleksandru Dzasohovu, Ingušijas prezidentu Muratu Zjazikovu un bērnu ārstu Leonīdu Rošaļu.

Kā LETA jau ziņoja, Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā trešdienas rītā čečenu kaujinieku grupa iebruka kādā skolā, par ķīlniekiem sagrābjot gan skolēnus, gan viņu vecākus, gan skolotājus.

Dienas gaitā tika saņemtas pretrunīgas ziņas par ķīlnieku skaitu. Sākotnēji sagūstīto cilvēku skaits tika lēst līdz pat četriem simtiem. Vēlāk tas tika samazināts, un varas iestādes gūstekņu skaitu novērtēja no 120 līdz 150 cilvēkiem.

Arī par nogalināto skaitu tika sniegtas pretrunīgas ziņas.

Skolu sagrābušie kaujinieki varas iestādēm esot nodevuši videokaseti. Kaujinieki pieprasa, lai no Čečenijas tiktu izvesti Krievijas spēki un tiktu atbrīvotas 27 apcietinātās personas, kuras tika aizturētas izmeklēšanas laikā pēc naktī uz 22.jūliju notikušajiem uzbrukumiem valsts objektiem Ingušijā.

Aculiecinieki stāsta, ka kaujinieki mīnējuši skolas ēkas sporta zāli, kur atrodas ķīlnieki. Saskaņā ar Beslanas iekšlietu daļas ziņām, teroristi mīnējuši arī skolas ēkas apkārtni. Uz sagrābtās ēkas jumta kaujinieki ir izvietojuši snaiperus.

Teroristi izteikuši brīdinājumu, ka "par katru nogalināto kaujinieku viņi nogalinās 50 bērnus, bet par katru ievainoto - 20".

ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē, kas tika sasaukta pēc Krievijas pieprasījuma, tika pieņemts paziņojums, kurā ķīlnieku sagrābšana Ziemeļosetijā raksturota kā "pretīgs terora akts" un pieprasīts gūstekņus nekavējoties atbrīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!