Cēsu viduslaiku pils kompleksa teritorijā ir noslēgušies darbi pie koka tilta izbūves, kas savieno pilsdrupas ar pils dārzu un turpmāk nodrošinās apmeklētāju nokļūšanu līdz pils vēsturiskajai ieejai. Līdz šim pilsdrupās varēja ieiet tikai caur pils kapelas telpu, kur pils apdzīvotības laikā ieeja patiesībā nekad nav bijusi. Turklāt tilta izbūve atvieglos piekļūšanu pilsdrupām arī apmeklētājiem ratiņkrēslos. Pašlaik tilta teritorijā notiek vides labiekārtošanas darbi kopējās ainavas uzlabošanai.
Koka tilts izbūvēts līdzās arheoloģiski pētītajai senā pils tilta atrašanās vietai. Tā kā par tilta kādreizējo izskatu nav saglabājušās drošas liecības, jaunais koka tilts nav vēsturiskā tilta imitācija. Tilts izgatavots neitrālās koka konstrukcijās, labi iekļaujoties esošajā pilsdrupu ainavā. Turklāt apmeklētājiem tā ir iespēja apskatīt pils teritoriju no pavisam cita skatu punkta. Tilta atklāšana notika jau Cēsu 800 gadu jubilejas laikā, kad tas tika izmantots svētku programmas uzvedumiem - orķestra priekšnesumam un bruņinieku cīņām. Vasarā tilts ir atvērts apmeklētājiem katru dienu.

Vidzemes Vēstures un tūrisma centrs saka lielu pateicību tilta izbūves projekta autoram arhitektam Artūram Lapiņam (SIA Arhitektoniskās izpētes grupa) un būvniecības darbu veicējiem no SIA Būve Woodline, kas nodrošināja projekta īstenošanu paredzētajā laikā. Tilta izbūvei nepieciešamos zemes sagatavošanas darbus vadīja arheoloģe Zigrīda Apala. Tilta izbūve tiek finansēta no Phare projekta "Senatne mūsdienās – māksla, vēsture un tūrisms" līdzekļiem.

Vien jāpiebilst, ka pagaidām iekļūšana pašās pilsdrupās no tilta apmeklētājiem ir liegta drošības apsvērumu dēļ. Taču drīzumā tiks atjaunota arī vēsturiskā ieeja viduslaiku pilī caur sākotnējo vārtu ailu. Lai gādātu par apmeklētāju drošību, tiks nostiprinātas pils Dienvidu korpusa mūra sienas un logu ailas. Speciālists viduslaiku pils jautājumos Gundars Kalniņš stāsta: "Vēsturiskās ieejas atjaunošanā tiek izmantotas tradicionālās tehnoloģijas, kuru efektivitāte ir atkarīga, piemēram, no laika apstākļiem, tāpēc darbus nedrīkstam sasteigt. Ieejas atjaunošanu plānojam pabeigt līdz vasaras beigām."

Vēsturiskās ieejas atjaunošanas projekta īstenošanai nepieciešamo finansiālo atbalstu sniegusi Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija un A/S "Cēsu alus", kas akcijas ietvaros Cēsu pils atjaunošanai ziedo vienu santīmu no katras pārdotās "Vendu alus" pudeles. No gada sākuma pilsdrupu atjaunošanai saziedoti jau vairāk kā 1940 Ls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!