Ministru kabinets (MK) šodien pieņēma noteikumus par valdības locekļu, valsts ministru un parlamentāro sekretāru atalgojumu, reprezentācijas un braukšanas naudu, vairāk nekā trīs reizes palielinot ministru un premjera algas.
Līdz šim Ministru prezidenta un viņa biedra alga bija 650 lati pirms nodokļu nomaksas, bet šodien valdība to palielināja līdz 2200 latiem premjeram un 2100 latiem viņa biedram. Ministri līdz šim saņēma 615 latus, bet turpmāk ministra alga būs 2000 latu, savukārt valsts ministrs 540 latu vietā saņems 1500 latus.

Parlamentārā sekretāra mēneša atalgojums turpmāk būs 550 lati līdzšinējo 450 latu vietā.

Noteikumi paredz, ka valdības locekļi, valsts ministri un parlamentārie sekretāri reprezentācijas un braukšanas naudu papildus noteiktajam mēneša atalgojumam nesaņems. Līdz šim reprezentācijas vajadzībām viņi saņēma 55 latus mēnesī.

Ministru kabineta locekļu, valsts ministru un parlamentāro sekretāru atalgojums nav mainīts kopš 1997.gada, un valdības vadītājs Einars Repše uzskata, ka tas ir neatbilstošs un nav samērojams ar ministriem uzticēto pienākumu un atbildības apjomu. Šodien noteikto Repše uzskata par atbilstošu atalgojumu.

Premjers valdības sēdes laikā sacīja, ka noteikumu pieņemšanu nosaka parlamenta iekārtas likums. Šādi noteikumi bija jāizstrādā jau sen, jo līdz šim ministru kabineta locekļu un parlamentāro sekretāru atalgojumu noteica Ministru kabineta protokollēmums, nevis noteikumi, kā paredzēts likumā.

Tāpat premjers uzsvēra, ka pastāv nepieciešamība valdības locekļiem noteikt to atbildībai adekvātu atalgojumu. Pēc premjera rīcībā esošās informācijas, dažās ministrijās ir situācija, ka valsts sekretārs saņem lielāku atalgojumu nekā ministrs.

Kultūras ministre Inguna Rībena izteica ierosinājumu noteikumu pieņemšanu atlikt uz pus gadu. "Tad parādītos valdības darba augļi, par ko sabiedrība varētu spriest," sacīja ministre.

Līdzekļus ministru algu palielināšanai šogad iecerēts ņemt, samazinot ministriju un citu centrālo valsts pārvaldes iestāžu administratīvos izdevumus un nosakot noteikumu ieviešanai nepieciešamo finansējuma avotu.

Vēl būdams Latvijas Bankas prezidenta amatā, Repše pagājušā gada augustā paziņoja, ka gadījumā, ja viņš nāktu pie varas, tiktu pārskatītas arī ministru un premjera un citu valsts amatpersonu algas. "Tas, cik saņem premjerministrs - cilvēks, kurš vada valsti, nav normāli," toreiz sacīja Repše, nenoliedzot, ka kļūdams par Ministru prezidentu, varētu palielināt premjera algu līdz Latvijas Bankas prezidenta algas līmenim. "Netaisos strādāt pliks un izbadējies," norādīja Repše.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Latvijas Bankas prezidenta alga ir 6000 latu mēnesī.

MK iekārtas likums paredz, ka valdības locekļu, valsts ministru un parlamentāro sekretāru atalgojumu, reprezentācijas un braukšanas naudas apmērus aprēķina saskaņā ar atsevišķiem MK noteikumiem, taču līdz šim tādi nebija pieņemti un atalgojums tika aprēķināts saskaņā ar valdības 1997.gada 18.februāra sēdes protokolā noteikto.

Pēdējo reizi algas ministriem tika palielinātas 1997.gadā. Toreiz pieaugums bija par 192 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!