Matē (maté) ir spēcinoša zāļu tēja no Dienvidamerikas, kur to pazīst jau gadsimtiem ilgi kā alternatīvu kafijai. Visā pasaulē matē atzīta par "ideālāko dabas dzērienu", jo tās sastāvā ir ļoti vērtīgas barības vielas. Tagad to var iegādāties arī lielākajos Latvijas lielveikalos, tādēļ piedāvājam dažas receptes šī dzēriena pagatavošanai.

Kas ir matē?

Matē ir mūžzaļš akmeņozolu dzimtas krūms. Tā latīniskais nosaukums ir ilex paraguariensis. Matē aug Ziemeļargentīnā, Paragvajā un Dienvidbrazīlijā.

Nosaukums matē ir cēlies no kečua cilts indiāņu dialekta vārda "mati", kas apzīmē gurdu jeb trauku, no kura dzer šo tēju. To, ka matē ir ļoti veselīgs dzēriens, pirmie atklāja guarani cilts indiāņi, kas to baudīja lielos daudzumos, lai cīnītos pret nogurumu, stimulētu smadzeņu darbību un attīrītu asinis. Viņi arī uzskatīja, ka matē palīdz atgūt jaunavīgu matu krāsu.

Šobrīd matē var lepoties ar 53 procentu lielu daļu Argentīnas karsto dzērienu tirgū. Dzērienam ir arī liela nozīme viesmīlības izrādīšanā - to pasniedz un pieņem kā laipnas uzņemšanas un draudzības zīmi. Turklāt šo dzērienu iecienījuši gan laucinieki, gan pilsētas švīti.

Matē satur ļoti maz kofeīna, taču to uzskata par veselīgu alternatīvu kafijai. Šis dzēriens apveltīts ar daudziem vitamīniem un minerālvielām un tajā ir daudz antioksidantu.

Pagatavošana

Matē ir ļoti daudzveidīgs dzēriens, to var dzert gan karstu, gan aukstu. Šī tēja piemērota gan jauniem, gan veciem, to var pagatavot caur filtru, tējas sietiņu, uzliet tējkannā.

Un neaizmirstiet - matē baudīšana ir sabiedrisks pasākums. Jebkurš iemesls būs labs, lai uzlietu šo dzērienu. Pat šīs tējas sagatavošanai ir nomierinošs efekts.

Vienas tasītes pagatavošanai filtrā, sietiņā vai bambusa tējas groziņā ieberiet tējkaroti matē, bet lielas krūzes pagatavošanai - ēdamkaroti matē. Pievienojiet karstu, bet ne verdošu ūdeni un ļaujiet trīs līdz piecas minūtes ievilkties. Ja vēlaties, pievienojiet pienu, cukuru, citronu vai medu. Matē var dzert gan karstu, gan aukstu.

Taču, ja vēlaties matē pagatavot tradicionālajā veidā kā to dara Dienvidamerikā, piepildiet 2/3 tējas trauka vai gurdas ar matē lapām, nosedziet trauka atveri ar roku un viegli sakratiet to horizontālā stāvoklī.

Tādējādi matē lapas uzpeldēs virspusē. Pēc trauka uzcelšanas stāvus, matē lapas būs palikušas uz tā sieniņas. Pievienojiet nedaudz ūdeni zemākajām lapām, un atstājiet ievilkties uz kādu laiku.

Tējas lapās ielieciet salmiņu, aizsedzot tā galu ar īkšķi, lai tas nenosprostojas.

Uz mitrajām lapām uzlejiet karstu, bet ne verdošu ūdeni, taču lai trauks nav pārpildīts. Bez salmiņa kustināšanas, izsūciet no tās matē. Ja dzirdat burbuļošanu, ziniet, ka trauks ir tukšs. Vēlreiz piepildiet to un atkārtojiet procedūru, kamēr pazūd matē garša. Ja vēlaties, kopā ar ūdeni varat pievienot pienu vai augļu sulu, kā arī cukuru.

Matē var pagatavot, izmantojot arī aukstu ūdeni.

Citas receptes

Matē ar pienu:

Šis ir ierasts veids, kā pasniegt matē bērniem. Katliņā uzsildiet pienu (tieši tāpat kā darījāt ar ūdeni) un noņemiet to no uguns pirms tas uzvārījies. Ielejiet to gurdā vai tējkannā tāpat kā iepriekš, ja nepieciešams, pievienojiet cukuru. Atcerieties, ka traukā, iespējams, saglabājusies matē garša, tādēļ iesakām neporainas gurdas.

"Maté cocido":

Katliņā ielejiet divus litrus auksta ūdens, pievienojiet divas ēdamkarotes matē un uzvāriet to. Pievienojiet 250 ml auksta ūdens, un noņemiet katlu no uguns. Ievērosiet, ka visas lapas atradīsies katla dibenā. Tad lēnām ielejiet sagatavoto "maté cocido" (tulkojumā - vārīto matē) termosā vai krūzē tā, lai tajā neiekļūst lapiņas. Variet izmantot smalku sietiņu. Ja vēlaties, varat pievienot pienu, cukuru, citronu vai medu.

"Ledus matē":

Karsta ūdens vietā matē gurdā ielejiet ledus aukstu ūdeni. Šādā veidā matē ir īpaši atsvaidzinoša, sevišķi vasarās.

Matē ar citiem augiem:

Zaļās matē lapas var sajaukt kopā ar nelielu daudzumu piparmētru lapām, vībotni, citronmelisu vai augļu mizām, tādējādi piešķirot tai īpaši svaigu garšu.

Matē ar cukurniedru degvīnu:

Parastajam maisījuma pievienojiet 50 gramus cukurniedru šņabja un divas karotes cukura, pasniedzat kā ierasts ar karstu ūdeni. Ieteicams ziemā.

Matē ar kafiju:

Gurdā ieberiet pilnu karoti kafijas un pielejiet karstu ūdeni. Ja nepieciešams, pievienojiet cukuru. Atcerieties: gurdā pēc tam var saglabāties kafijas garša.

Matē valoda

Gadu gaitā izveidojusies izsmalcināta matē valoda, kas kalpo kā kodēta saziņa starp matē pagatavotāju un viņa ciemiņu:

  • "Saldā matē" - Laipni lūdzu; draudzība
  • "Matē ar kanēli" - Tu man patīc
  • "Matē ar citronu" - Tu man nepatīc
  • "Matē ar medu" - Preci mani
  • "Matē ar apelsīnu" - Nāc un ņem mani
  • "Matē ar kausētu cukuru" - Es par tevi domāju
  • "Matē ar kafiju" - Manas dusmas ir pārgājušas
  • "Ļoti karsta matē" - Tieši to es jūtu pret tevi
  • "Matē ar vībotni" - Mēs piekrītam; esam vienojušies

Resursi internetā:
How to prepare the maté
Chemate
Guayakí Yerba Maté
Par dažādiem tēju veidiem - Zen Tea Club

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!