Senie maiji bija pirmie, kas atklāja šokolādi kā spēka un iedvesmas avotu. Pirmā šokolāde patiesībā bija dzēriens – kakao pupiņas saberza smalkā pulverī un sajauca ar ūdeni, pievienojot čili piparus, kukurūzas miltus, aromātiskus ziedus, savvaļas bišu medu un pat halucinogēnās sēnes.
Tādējādi ieguva rūgtenu, viegli putojošu dzērienu, ko galvenokārt izmantoja dziedniecībā un kā dzimumtieksmi veicinošu līdzekli, kas arī izskaidro izseno šokolādes saistīšanu ar mīlestību.

Šo pašu iemeslu dēļ maiju karaļi un priesteri kakao pupiņas un šokolādes dzērienu izmantoja dažādos karaliskos un reliģiskos pasākumos. Šokolādi dzēra arī saderināšanās un precību svinību laikā.

Maiju civilizācijā visiem neatkarīgi no statusa sabiedrībā bija iespēja pagatavot un baudīt šokolādes dzērienu. Atšķīrās vien trauki, no kuriem to dzēra dažādu sociālo slāņu pārstāvji. Bagātākajiem iedzīvotājiem saimniecībā bija īpaši, speciāli apmācītu mākslinieku pagatavoti šokolādes dzeršanas trauki.

Mūsdienās šokolādi lielākoties bauda cietu – tāfelītēs, konfektēs. Taču patiesie tās cienītāji aizvien vēl bauda meistaru gatavotu karsto dzērienu. Īsta šokolāde kūst ķermeņa temperatūrā – tāpēc gardas un piesātinātas karstās šokolādes pagatavošana ir meistarstiķis. Tā ir izcili uzmundrinošs dzēriens, kas ātri sniedz enerģētisku lādiņu.

Rīgā ir vieta, kurā iespējams baudīt šokolādi visdažādākajos veidos un formās – Šokolādes bārs, kas atrodas pašā Vecrīgas sirdī. Šeit iespējams nobaudīt 16 veidu dažādus karstos šokolādes dzērienus – piemēram, riekstu vai čili tumšo šokolādi, balto šokolādi ar svaigām ogām vai karsto balto šokolādi ar anīsa liķieri.

Recepte karstās šokolādes pagatavošanai pēc 1692. gada franču receptes

Pēc vēsturnieku liecībām, Anglijas karalis Viljams III tik ļoti iemīļojis šokolādi, ka 1699. gadā Hemptonas pilī licis izbūvēt šokolādes virtuvi, kur tikai izciliem tās meistariem bijis gods gatavot karaliskajai ģimenei karsto šokolādi. Meistarības apliecinājums bijis karstās šokolādes krēmīgums, kura iegūšanai daži meistari iemanījās izmantot dažādas viltības un trikus.

Karaliskās šokolādes pagatavošanai 200 ml stipri uzkarsētam kafijas krējumam, lēni maisot, pievieno 250g Emīla Gustava šokolādes kalešu, 2g saberzta kanēļa un ½ vaniļas standziņas vai šķipsniņu vaniļas cukura. Dzērienu pacietīgi puto ar putu karoti, līdz iegūts pienācīgs un vienmērīgs šokolādes biezums. Karsto dzērienu pasniedz iepriekš izkarsētos nelielos traukos. Garnē ar saputotu saldo krējumu un saberztu šokolādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!