Paaugstinoties ūdens līmenim Daugavā, Jēkabpils rajonā applūduši Dignājas, Ābelīšu un Vīpes pagasti, un Dignājas pagastā evakuēti divi cilvēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka palīdze Inga Vetere.
Jēkabpils rajona Dignājas pagastā applūdušas 15 mājas. Divi cilvēki ir evakuēti, pārējo ēku iemītnieki no evakuācijas atteicās, taču glābēji palīdzējā izglābt iedzīvotāju mantas.

Ābelīšu pagastā applūdis dārzkopības kooperatīvs, kurā arī dzīvo cilvēki. Šie iemītnieki pagaidām nav evakuēti. Arī citviet applūdušajos pagastos cilvēki pagaidām atteikušies no evakuācijas.

Ūdens krājumi vēl nav sasnieguši Jēkabpili. Patlaban par iespējamiem plūdiem tiek brīdināti Salas un Krustpils pagasti, stāstīja Vetere.

Pēc viņas teiktā, situācija ir nopietna, jo Daugavā ir ļoti augsts ūdens līmenis. Patlaban Jēkabpilī tas sasniedzis 6,40 metru atzīmi. Turklāt ledum tuvojoties pilsētai, ūdens līmenis upē paaugstinās.

Lai nodrošinātu nepieciešamo palīdzību, uz Jēkabpils rajonu no Rīgas devušās divas ekipāžas ar laivām, kā arī kuteris ar gaisa spilvenu, kurš var pārvietoties gan pa ūdeni, gan arī ledu.

Pēc Veteres teiktā, par plūdiem ir brīdināta policija. Ceļu policijas darbinieki ierobežos piebraukšanu ceļiem, kas būs applūduši.

Kā norādīja VUGD pārstāve, patlaban lielākais drauds ir tas, ka var rasties nepieciešamība noteikt satiksmes ierobežojumus Rīgas - Daugavpils šosejas posmos. Iespējams, atsevišķi šī ceļa posmi būs jānoslēdz.

Patlaban Jēkabils rajona padomē darbojas operatīvais štābs. Plkst.18 tiks sasaukta nākamā ārkārtējo situāciju komisijas sēde, lai apzinātu situāciju. Šodien pagasta cilvēki novēro applūdušās mājas, lai nepieciešamības gadījumā varētu ātri izsaukt glābējus.

Kā ziņots, uz applūdušajiem rajoniem ir izsaukti VUGD darbinieki no papildu maiņas, gatavībā ir arī zemessardzes bataljons.

Jau ziņos, ka no Baltkrievijas puses Daugavā sākusies ledus iešana, un apmēram 15 kilometrus pirms Jēkabpils izveidojies ledus sastrēgums, kā rezultātā Daugavā paaugstinājies ūdens līmenis. Pie Jersikas nakts laikā ūdens līmenis paaugstinājies par 176 centimetriem.

LVĢMA brīdina: sastrēgumam virzoties uz priekšu, arī Jēkabpilī draud nopietni plūdi.

Ledus iešana turpinās arī citās Latvijas upēs. Patlaban Gaujas leijtece ir brīva no ledus, savukārt Ogres upē pie ietekas Daugavā novērojama aktīva ledus iešana un izveidojies sastrēgums.

Apmēram puskilometru garš ledus sastrēgums izveidojies Ogresgala teritorijā pie hidroelektrostacijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!