Sabiedrībai kļūstot aizvien modernizētākai, politiskās partijas arī "iet laikam līdzi" un gan savu aģitāciju, gan iekšējo komunikāciju aizvien vairāk veic globālā tīmekļa vidē. Politikāņi izgājuši ārpus specializēto interneta lapu (partiju mājaslapu, politikas portālu u.c.) "sienām" un tagad parastam interneta lietotājam var uzglūnēt arī draugu portālos un anekdošu "web" lapās.
Jāteic, šāda veida "uzbrukumi" nav pakļauti stingrajiem priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem un var būt daudz iedarbīgāki nekā pāris reižu vietējā radiostacijā atskaņots džingls. Maznozīmīgi nav arī tas, ka internetā nevar aizliegt publicēt vēlēšanu reklāmu arī vēlēšanu priekšvakarā un vēlēšanu dienā, jo tas vienkārši nav izdarāms un kontrolējams.

Vairākums no šobrīd pie varas esošajiem parlamenta un valdības politiķiem interneta piedāvātās iespējas pagaidām izmanto diezgan kusli. Tomēr, ņemot vērā, ka pašreiz internetu politiskām vajadzībām galvenokārt izmanto jaunieši un jaundibinātie politiskie spēki, jākonstatē: ja ne uz šīm priekšvēlēšanu cīņām, tad pēc četriem gadiem vēlētāji internetā izjutīs sevišķi nomācošu deputāta krēslu kārojošo presingu.

Politikāņu neapgūtais kaujas lauks

Pētījumi rāda, ka gandrīz trešajā daļā Latvijas mājsaimniecību ir interneta pieslēgums un apmēram puse mūsu valsts iedzīvotāju kādreiz savā mūžā ir to lietojuši. Vecākās paaudzes pārstāvji gan nav aktīvi globālā tīmekļa lietotāji — tikai 17% cilvēku virs 55 gadu vecuma ir izmantojuši internetu. Savukārt 88% jauniešu no 16 līdz 24 gadiem regulāri iegrimst virtuālajā pasaulē. Vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem internetu regulāri lieto 51% cilvēku. Tas nozīmē, ka pakāpeniski tīmeklis pārvērtīsies par nozīmīgu priekšvēlēšanu kauju lauku ne tikai pašreizējā formātā, tas ir, politikas, partiju, ziņu, specializēto diskusiju un tamlīdzīgās lapās, bet arī tīri intīmās, sadzīviskās, dažādu interešu "web" lapās.

Nav noslēpums, ka liela daļa interneta lietotāju globālo tīmekli izmanto ne jau tādēļ, lai iepazītos ar politisko situāciju valstī un lasītu ziņas, bet gan lai komunicētu ar draugiem un domubiedriem, izklaidētos, kaut ko izdevīgi nopirktu vai pārdotu. Tāpēc savdabīgs aģitācijas veids varētu būt kāda politiķa parādīšanās interneta spēļu portālā, slavenas rokgrupas fanu lapā, intīmu pakalpojumu vortālā vai tamlīdzīgās globālā tīkla sadaļās.

Tādējādi politikānis nonāks virtuālā diskusijā ar potenciālajiem vēlētājiem, kuri varbūt pat nedomā piedalīties balsošanā, taču ar savu aizrautību, izrādot interesi par interneta lietotāja hobijiem, viņus noskaņos sev labvēlīgi.

'Draugos' tusējas viens ministrs un četri deputāti

"Nedēļa" centās noskaidrot, cik aktīvi tautas priekšstāvji izmanto internetu ne tikai tā piedāvāto iespēju, kas saistītas ar viņu profesionālo darbību, dēļ, bet arī tīri privātajā jomā. Tika izpētīti tikai tie interneta portāli, kas ir publiski pieejami, un netika uzlauztas politiķu paroles, lai iekļūtu viņu personiskajās lapās vai sarakstē.

Savu ceļojumu virtuālajā pasaulē "Nedēļa", protams, sāka ar vispopulārāko komunikācijas portālu "draugiem.lv". Tajā nebija reģistrējusies ne Valsts prezidente, ne premjers, bet viens valdības pārstāvis un četri Jēkaba ielas iemītnieki gan tur bija atrodami. No 17 valdības ministriem "draugiem.lv" ir reģistrējies tikai viens. Un tā nav īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele, kā varētu domāt, bet gan puisis no laukiem — zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS). Jāteic, šā ministra interneta profils ir diezgan personisks. Viņš tajā sevi nereklamē kā valdības pārstāvi un par profesionālām lietām diskusijās neielaižas.

To gan nevarētu teikt par Saeimas deputātiem, kaut gan viņi nemaz nav tik naski noskaņoti komunicēt virtuālajā pasaulē.

No simts gudrajām galvām portālā "draugiem.lv" savu profilu ir atvēruši divi tautpartijieši — Māris Krastiņš un Elite Šņepste —, kā arī divi jaunlaicēni — Linda Mūrniece un Kārlis Šadurskis.

Lai arī Māris Krastiņš savu darba vietu vārdā nenosauc, viņš par to ir sajūsmā: "Man ir gandrīz radošs un ļoti vajadzīgs amats. Darbojos sfērā, par kuru gandrīz jebkuram ir viedoklis, kā jādara pareizāk." Tāpat kā vienīgo interesi Krastiņš min to, ka viņam "patīk gudri parunāt". Nu, Saeimas tribīne šim mērķim ir kā radīta. Varētu spriest, ka Krastiņš parlamentā jūtas kā zivs ūdenī — i vajadzīga radoša nodarbe, i naudas pelnīšanu var savienot ar savu vaļasprieku.

Savukārt Krastiņa kolēģe un partijas biedre Elita Šņepste ir pieticīga. Viņa kautrīgi bilst: "Esmu vienkārša sieviete, kura ļoti mīl savu bērnus, labsirdīgus cilvēkus, lilijas un kafiju." Portālā ir publicēti arī Šņepstes foto. Plašākai sabiedrībai interesi varētu izraisīt vienīgi kāds attēls, kurā viņa savu dzimšanas dienu svin kopā arī ar Tautas partijas biedru Maestro Raimondu Paulu.

Atšķirībā no kolēģiem ar īpašu kautrību neizceļas jaunlaicēni. Piemēram, bijušā izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska profila galvenajā bildē redzams pats deputāts kapteiņa naģenē pie kuģa stūres rata. Rodas pārliecība, ka Saeimas "Jaunā laika" frakcija it kā būtu stingra un droša kapteiņa rokās.

Arī bijusī aizsardzības ministre Linda Mūrniece kuģošanu nesmādē un internetā izveidojusi veselu fotoalbumu "Linda armijā", kurā redzama gan uz karakuģa, gan starp lielgabaliem, gan karavīru ierindas priekšā. Par savu profesiju un interesēm Mūrniece gan klusē.

Visu Latvijai un internetam!

Ar noslēpumainību neizceļas "Visu Latvijai" (VL) vadonis Raivis Dzintars, kas savu profilu "draugiem.lv" tiešā veidā izmanto partijas aģitācijai. Tur varam atrast norādi gan uz partijas mājaslapu, gan fotogrāfijas no dažādiem VL pasākumiem un pat uzsaukumu: "Partija "Visu Latvijai!" — izteikta frāze dažos vārdos, bet cik ļoti daudz sajūtu, atmiņu, mērķu, cilvēku, draugu, ideālu...! Tā nav tikai interese, tā ir mana dzīve." Dzintara profilā nacionālpatriotisko noskaņu rada ne tikai Kārļa Ulmaņa, bet arī paša partijas vadoņa domugraudi. Jāteic, ka VL "draugiem.lv" savā ziņā ir izvērsusi agresīvu aģitāciju. Vismaz desmit lietotāji savā portālā zem sava vārda un uzvārda ir ierakstījuši norādi uz partijas mājaslapu "visulatvijai.lv", un tas, gribot negribot, profila interesentam liek aizdomāties, kas tas par zvēru "visulatvijai.lv", jo parasti šajā vietā profila īpašnieki raksta savu otro vārdu, iesauku vai uzrunu. Jāteic, ka VL biedru privātie interneta portāli mudžēt mudž no piedāvājumiem visus interesentus personiski iepazīstināt ar VL programmu un ar aicinājumiem "nenodot Latviju, bet to paturēt pašu (respektīvi latviešu) rokās".

Vārdu salikums "visu Latvijai" figurē arī citos interneta izklaides resursos. Tā, piemēram, portālā "face.lv" izveidota pat īpaša interesentu grupa "visu latvijai". Taisnības labad gan jāteic, ka nav atšifrēts, vai tā ir saistīta ar kādu konkrētu politisku spēku. Savukārt "draugiem.lv" VL ir izveidojusi diskusiju grupu "Partija Visu Latvijai", kurai piekļūt var tikai partijas biedri. Tajā reģistrējušies 310 cilvēku.

Tautas partijas jaunieši cīnās virtuāli

Populārāko latviešu interneta draugu un domubiedru komunikācijas interneta portālu savstarpējai partijnieku saziņai izmanto arī citi politiskie spēki. Tā kā forumu sadaļas ir pieejamas tikai reģistrētajiem biedriem, iespējams, šādā veidā tiek operatīvi izplatītas partijas slepenās instrukcijas un "kaujas uzdevumi" partijas avangardam. Šāda veida komunicēšana ir cieņā jauniešu starpā.

Šajā ziņā līderpozīcijās ir Tautas partija (TP), kuras "komjaunieši" izveidojuši veselu virkni dažādu pusslepenu forumu. TP Jaunatnes organizācijas centrālajā interneta forumā ir 383 biedri, bet ir arī TP Talsu jauniešu forums (58 biedri), Valmieras (24), Daugavpils (21), Vidzemes (19), Ogres (16) un Jūrmalas (11) jauno tautpartijiešu globālā tīmekļa sarunu telpas.

Mērogu ziņā atpaliek "Jaunā laika" jaunieši, kuriem ir tikai viens centrālais forums (ar 185 biedriem) un viens reģionālais forums — Saldū (ar 17 biedriem). Pilnīgi centralizējusies ir Pirmās partijas jaunatnes nodaļa. Bet "mācītāju" jaunajai paaudzei jau arī nav daudz iespēju izplesties, jo tā spējusi apvienot tikai 29 internetizētos jauniešus. Jaunatnes sociāldemokrātiskā apvienība gan savā globālajā tīklā ir ievilinājusi 83 cilvēkus.

Invāziju tīmeklī izvērš arī mazpazīstamā Konservatīvā partija, kas centrālajā forumā saaicinājusi 91 atbalstītāju, bet jaunatnes apvienības sarunu telpā 12 cilvēkus. Eiroskeptiķu telpā tusējas 47 cilvēki.

Savukārt partijām ar stāžu un samērā lielu politiskā darba pieredzi neizdodas izveidot savus "neatkarīgos" forumus. Viņu biedri vai nu tusējas partiju mājaslapās, vai sazinās ar "parastā" e–pasta starpniecību.

No konservatīvās saziņas telpas ir mēģinājušas izkļūt tikai divas "lielās un nopietnās" partijas. "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK savā diskusiju klubā ir "ievilinājusi" tikai pussimts tēvzemiešu, bet LSDSP ir sekmējies vēl vājāk — tikai 19 sociāldemokrāti piekrituši līdzdarboties "elitārajā" "draugiem.lv" virtuālajā telpā.

Diez ko neveicas arī jaunizveidotajiem politiskajiem spēkiem. Piemēram, "Jaunie demokrāti" savā "istabā" saaicinājuši tikai astoņus piekritējus. To daudz nav arī partijas līderim Mārim Gulbim, kas atšķirībā no dažiem citiem politikāņiem savā profilā "draugiem.lv" konsekventi ir izvairījies runāt par politiskajām kaislībām.

Viss liecina par to, ka nākotnē Latvijas interneta vide politizēsies aizvien vairāk. Tagad to pārsvarā dara tikai jaunieši, bet, pakāpeniski sabiedrībai kļūstot aizvien e–izglītotākai, internets kļūs arvien politizētāks. Tas nekas, ka vispopulārākais portāls Latvijā ir "gribu.lv". Tas tāpat ģeldēs, jo politiķi taču arī grib, lai viņus ievēl Jēkaba ielas namā.

Pagaidām "gribu.lv" sadaļā "Dažādi" atrodams tikai viens partejisks sludinājums: "Ir radusies beidzot lieliska iespēja pie Jums mājās satikties ar partijas "Jaunais laiks" pārstāvi, kurš iepazīstinās ar partijas "Jaunais laiks" aktivitātēm pirmsvēlēšanu laikā, kā arī sniegs tuvāku informāciju par partiju "Jaunais laiks" kopumā draudzīgā gaisotnē, kā arī uzklausīs Jūs. Būs iespējama anketēšana, lai laika gaitā mēs varētu aicināt uz partijas "Jaunais laiks" interesantiem pasākumiem, kā arī iesaistīties partijas "Jaunais laiks" aktivitātēs un uzzināt daudz ko interesantu." Vai šo sludinājumu tik tiešām ielicis kāds JL biedrs un atbalstītājs vai — tieši pretēji — skauģis, ir palicis noslēpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!