Foto: F64

Tautas partija (TP) un LPP/LC sadarbosies Saeimā un sāks veidot kopīgu vēlēšanu apvienību 10.Saeimas vēlēšanām, trešdien paziņoja abu partiju līderi Andris Šķēle (TP) un Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Foto galerija

Apvienībā varētu iesaistīties arī uzņēmēju un politiķu dibinātās kustības "Par labu Latviju!" biedri. Šlesers pieļāva, ka kustības biedri varētu veidot pusi no topošās apvienības vēlēšanu kandidātu sarakstiem.

Šobrīd apvienība vēl nav izveidota, tāpēc neesot skaidrs ne vietu sadalījums vēlēšanu sarakstos, ne to, kas būs apvienības premjera amata kandidāts, paziņoja abi politiķi.

Pirms apvienības veidošanas katru piektdienu abu partiju līderi apceļos reģionus un tiksies ar saviem partiju biedriem, lai diskutētu un mēģinātu sarast vietējo biedru viedokli par apvienības veidošanu. Tautas partijas kongress par apvienību lems 22.maijā, bet LPP/LC - 5.jūnijā. Savukārt par apvienošanos ar kustību "Par Labu Latviju" lems pēc partiju kongresiem.

Devīze (AŠ)2 būs reģionālo tikšanos nosaukums, nevis jaunās apvienības devīze, skaidroja TP preses sekretārs Arno Pjatkins. Katrā reģionā būs arī sava devīze, piemēram, šo piektdien Gulbenē iecerētās diskusijas devīze būs (Vidzeme)2.

Šlesers pauda cerību, ka, apvienojot abu partiju spēkus un reģionu cilvēkus, topošā apvienība iegūs vislielāko Saeimas deputātu mandātu skaitu pēc Latvijas neatkarības atgūšanas – vairāk nekā 5.Saeimā "Latvijas Ceļa" iegūtās 36 vietas.

Šlesers paziņoja, ka partijas vēlas, lai šis priekšvēlēšanu laiks nebūtu politizēts, kā tas ir parasti, un lai lēmumus Saeimā un valdībā pieņemtu atbildīgi. Tāpēc LPP/LC atbalsta TP iniciatīvu, ka nākamā gada budžeta projekts jāiesniedz Saeimai līdz 1.septembrim.

Šlesers paskaidroja, ka tas nenozīmē, ka budžetu pieņems vēl šī Saeima, taču par to būs skaidrība vēlētājiem un to varēs pieņemt ātrāk.

Pjatkins arī skaidroja, ka partijas nav vienojušās par kopīgu programmu vēlēšanām, bet ir vienošanās par neatliekamajiem darbiem šīs Saeimas laikā – panākt, lai budžetu iesniegtu parlamentā līdz 1.septembrim, samazināt ministriju skaits, kas gan stātos spēkā tikai pēc vēlēšanām, pieņemt mikrouzņēmuma likumu, jo valdības iesniegtā likumu pakete neesot veiksmīga, kā arī novērst "absurdu nodokļu likumos", piemēram, dienesta auto nodokli.

Šlesers un Šķēle arī paziņoja, ka apvienības veidošana zināmā mērā arī atbildēs uz jautājumiem, cik bieži viņi teikas un par ko lemj, jo turpmāk tas viss notiks publiski un sabiedrībai redzot.

Šlesers arī paziņoja, ka apvienība netiek veidota, lai gāztu Valda Dombrovska valdību. "Mēs nākam pārņemt varu valstī, taču pēc vēlēšanām," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka LPP/LC un TP pārstāvošie lielo pilsētu mēri un vairāki uzņēmēji 29.martā nodibināja kustību "Par labu Latviju". Tās manifestu parakstījuši vairāki uzņēmēji, tostarp "Lido" dibinātājs Gunārs Ķirsons, "Kolonnas" īpašniece Ieva Plaude-Rēlingere, uzņēmēji Atis Sausnītis un Ivars Strautiņš, kā arī Daugavpils, Jēkabpils, Kuldīgas, Ogres un Valmieras mēri. LPP/LC priekšsēdētājs Šlesers, tāpat kā TP priekšsēdētājs Šķēle organizācijas "Par labu Latviju" manifestu varētu parakstīt maijā un jūnijā pēc partiju kongresiem.

Pirms tam LPP/LC un TP sāka sadarbību Saeimā, atbalstot vairākus lēmumus parlamentā, kurus neatbalstīja valdības koalīcija, un spriežot par iespējamo turpmāko sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!