Šo tēju iegūst no Dienvidāfrikas kalnos augoša sarkankrūma lapiņām. To mēdz dēvēt arī par kalnu tēju vai brīnumu dzērienu. Pie mums Roibos [jeb Rooibos – Delfi red.] tēja ir samērā maz pazīstama, bet Eiropā pēdējo pāris gadu laikā tās patēriņš pieaudzis gandrīz četras reizes.
Popularitāti šī tēja ieguvusi savu vērtīgo īpašību dēļ. Tā ir bagāta ar C vitamīnu, antioksidantiem, minerālvielām (dzelzi, kalciju, mangānu, cinku, magniju). Tēja veicina gremošanas procesus, stiprina nervu sistēmu, mazina organisma novecošanos. Tā palīdz, ja ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, kā arī pēc smagām slimībām un operācijām.

Roibos tējai ir skaista, dzidra, sarkanbrūna krāsa un dabīgi salda garša. Nesatur kofeīnu, zems tanīna līmenis, tāpēc to var dzert jebkurā dienas laikā.

Šī tēja ir gan tīrā veidā, gan ar dažādām kaltētu augļu, ogu un citām piedevām. Piemēram, Bauskā, firmas "Gafū" garšvielu veikalā, nopērkama Roibos tēja ar zemenēm, kas satur Dienvidāfrikas sarkankrūma lapiņas un zemeņu gabaliņus, kā arī Serengetti sarkanā, kuras sastāvā kā piedevas izmantotas apelsīnu, citronu miziņas un saulespuķu ziedlapiņas. Savukārt firmas "Apsara" tirdzniecības vietās Rīgā nopērkama Orange city tēja, kurā Roibos pievienoti apelsīnu gabaliņi, bet Mīlnieku tējai – šokolādes skaidiņas, miniatūras sirsniņveida konfektes, rudzupuķu ziedi un zemenes.

Šīs aromātiskās tējas ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas. Lai iegūtu glāzi dzēriena, ņem tējkaroti tējas un aplej ar karstu ūdeni (90 °C). Ļauj, lai 2 – 3 minūtes ievelkas, un nolej no biezumiem. Tos var apliet atkārtoti, tā iegūstot vēl vienu glāzi nedaudz vājākas tējas. No paciņas (50 g) var pagatavot 7 litrus dzēriena. Šo tēju var dot bērniem, jo tā ir garšīga, nekairina un nestimulē.

Konsultēja Bauskas firmas "Gafū" garšvielu veikala līdzīpašniece Eugenija Fūste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!