Pagājušajā naktī notikušās ugunsnelaimes novēršanu Vangažos apgrūtināja vietējās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) brigādes trūkums, pauda Vangažu pilsētas domes priekšsēdētājs Vilmārs Lucāns.
Aptuveni pirms gada finansējuma trūkuma dēļ Vangažos likvidēta vietējā ugunsdzēsības un glābšanas brigāde, jo tai netika paredzētas valsts budžeta dotācijas, sacīja domes priekšsēdētājs.

Pašvaldība ugunsdzēsības pakalpojumus sākotnēji nodrošinājusi pēc pašu iniciatīvas, tomēr finansējuma trūkuma dēļ to tika nolemts likvidēt.

Patlaban ugunsdzēsības un glābšanas funkcijas Vangažu pašvaldībā veic Siguldas un Rīgas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) brigādes, informēja domes priekšsēdētājs.

Pagājušajā naktī - uz 18.oktobri - ugunsnelaimes glābšanas darbos Vangažu pašvaldība iesaistījusi arī apsardzes firmas "Mustangs" vietējos pārstāvjus.

Lucāns pauda cerību, ka valsts pēc nelaimes gadījuma pagājušajā naktī Vangažos, kurā ugunsgrēkā bojā gāja seši cilvēki, vairāk pievērsīsies jautājuma aktualizēšanai par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) brigādes nepieciešamību pašvaldībā.

Kā ziņots, pagājušajā naktī dzīvojamās mājas ugunsgrēkā Rīgas rajona Vangažos bojā gājuši seši cilvēki, bet divi cietuši, aģentūru LETA iepriekš informēja VUGD priekšnieka palīdze Inga Vetere.

Lucāns aģentūrai LETA pastāstīja, ka ēkā pārsvarā mitinājušies sociāli nelabvēlīgu aprindu iedzīvotāji. Nodegušajā vienstāva koka mājā dzīvesvietu bija deklarējuši 30 iedzīvotāji, bet pastāvīgi dzīvojuši tikai aptuveni desmit.

Arī Vetere aģentūrai LETA stāstīja, ka ugunsgrēks izcēlies sociālajā mājā, kuras iemītnieki pārsvarā bijuši no dzīvokļiem izliktas personas un tādi cilvēki, kas nesen atgriezušies no ieslodzījuma vietām.

Lucāns stāstīja, ka, pēc sākotnējiem minējumiem, ugunsgrēku varētu būt izraisījusi neuzmanīga rīcība ar elektroierīcēm vai bezatbildīga rīcība mājas iemītnieku iedzeršanas laikā.

VUGD informāciju, ka Vangažos, Dārza ielā, daudzdzīvokļu ēkā izcēlies ugunsgrēks, šonakt saņēmis plkst.2.48, bet notikuma vietā Rīgas rajona brigādes Siguldas daļas ugunsdzēsēji ieradušies plkst.3.11. Tā kā uguns izplatījās ļoti strauji, notikuma vietā ieradās arī Rīgas Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona Jaunciema posteņa ugunsdzēsēji.

Tobrīd nams dedzis ar atklātu liesmu un ēkas savdabīgās konstrukcijas dēļ liesmas ir izplatījušās lielā ātrumā. Ugunsdzēsēji pieļauj, ka ēkai pamatā bijusi dzelzs konstrukcija, taču ēkas sienas bija veidotas no koka un skaidu plāksnēm. Ēkas skārda jumts neesot ļāvis ugunsdzēsējiem iekļūt degošajā mājā, kā dēļ neesot bijis iespējams izglābt cietušās personas.

Kopumā ēkā bijušas 32 istabas, kurās atradies liels skaits iedzīvotāju, kas, pēc Veteres teiktā, sākotnēji neesot ļāvis ugunsdzēsējiem noskaidrot precīzu cietušo un bojāgājušo skaitu.

Tuvumā neesot bijušas ūdens ņemšanas vietas, tādēļ dzēšanai nepieciešamais ūdens tika pievests no apmēram viena kilometra attālā hidranta. Ugunsgrēka vietā strādājuši piecas ugunsdzēsēju mašīnas un aptuveni 20 ugunsdzēsēji no Siguldas, Rīgas un tuvējiem pagastiem. Noskaidrot ugunsgrēka izcelšanās iemeslus ieradās arī Valsts policijas darbinieki.

Pēc ugunsgrēka likvidēšanas mājas krāsmatās tika atrastas sešu cilvēku mirstīgās atliekas. Bojā gājušo personības vēl tiek precizētas, taču zināms, ka starp viņiem nav bērnu. Ugunsgrēkā ar dūmiem saindējušies divi vīrieši, kuri tika nodoti neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieku aprūpē un tika nogādāti slimnīcā.

Ugunsgrēkā ar dūmiem saindējušies cilvēki ir ievietoti vietējā slimnīcā, stāstīja Lucāns, norādot, ka īpašas veselības problēmas viņiem nav konstatētas.

Patlaban desmit nodegušās mājas iedzīvotāji palikuši bez pajumtes un viņiem pašvaldība ierādījusi pagaidu mītni bērnunama ēkā Pasta ielā, bet divi mājas iedzīvotāji ievietoti pansionātā. Pēc Lucāna vārdiem, Vangažu dome segs visus izdevumus, ka saistīti ar bez pajumtes palikušo iedzīvotāju ēdināšanu trīs reizes dienā, naktsmītnes uzturēšanas izdevumus un maksu par veļas izmantošanu.

Pašvaldība apņēmusies segt arī visus bojāgājušo bēru izdevumus, informēja domes priekšsēdētājs.

Vetere apstiprināja, ka pēdējo gadu laikā bojā gājušo un cietušo skaita ziņā šim ugunsgrēkam nav analogu. Pēc VUGD pārstāves teiktā, retums gan neesot tas, ka, sākoties apkures sezonai, dažādu apkures ierīču bojājumu dēļ aizdegas dzīvojamās telpas un iet bojā cilvēki, taču pārsvarā bojāgājušo skaits nepārsniedz trīs cilvēkus.

Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP) ir informēts par šo negadījumu, bet viņa rīcībā nebija informācijas, vai par traģisko ugunsgrēku tiks ierosināta īpaša pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!