Foto: LETA
""Vienotība" savā Rīgas programmā ierosina palielināt budžeta deficītu līdz 25%. Tas secināms, ja sasummē tikai galvenos šīs partijas izteiktos piedāvājumus," norāda Rīgas mērs Nils Ušakovs. "Turklāt daudzi programmā iekļautie priekšlikumi sen vairs nav aktuāli, jo tos jau ir īstenojusi šī sasaukuma Rīgas dome. Būtībā "Vienotības" Rīgas programma ir apmāns, tā ir neprofesionāla un populistiska. Pat pārtikas piedevu tirgotāji pret saviem klientiem izturas ar lielāku cieņu nekā "Vienotība" pret rīdziniekiem," uzskata Nils Ušakovs.

"Atbilstoši "Vienotības" pārstāvja Andra Vilka vadītās Finanšu ministrijas prognozēm, Rīgas budžeta kopējie ienākumi 2014. gadā būs 453 miljoni latu - par 12 miljoniem mazāk nekā pašlaik, jo šajā un nākamajā gadā turpinās samazināties ienākuma nodokļa likme. Bet tieši ienākuma nodoklis ir galvenais pilsētas budžeta ieņēmumu avots," atzīmē Nils Ušakovs.

"Minēsim tikai divus spilgtākos "Vienotības" priekšvēlēšanu solījumus. Sāksim ar ideju divkāršot izglītības sistēmas finansējumu, palielinot izdevumus līdz 70 miljoniem latu. Pievienosim priekšlikumu modificēt bezmaksas braukšanas sistēmu pensionāriem. Kā sola "Vienotība", pensionāriem būšot ne tikai bezmaksas sabiedriskais transports, bet arī vēl virtuālā nauda, lai pēc saviem ieskatiem apmaksātu apkuri, medicīnas pakalpojumus u.t.t. Katram pensionāram tiek solīti 42 lati mēnesī. Par bezmaksas sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu pilsēta maksā uzņēmumam "Rīgas satiksme" 3,5 miljonus latu gadā. "Vienotība" piedāvā dot katram pensionāram 42 latus mēnesī. Rīgā ir aptuveni 80 000 nestrādājošo pensionāru. Tas summējot ir ap 40 miljoniem latu gadā. Atbilstoši, papildu slogs budžetam būs vismaz 36,5 miljoni latu," stāsta Nils Ušakovs.

"Tādējādi - pat pēc vispieticīgākajiem aprēķiniem tikai šo divu solījumu izpildei iznāks vairāk nekā 100 miljonu latu papildus izdevumu gadā. Tas ir aptuveni 25% no budžeta ieņēmumiem," uzsver Rīgas mērs.

"Būtībā var runāt par vēlētāju visprimitīvāko mānīšanu un populismu, kas liktu sarkt pat Žuravļovam un Zīgeristam. Kā gan vienlaicīgi "Vienotības" ministrs Vilks var runāt par finanšu disciplīnu, kad mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte savā programmā ierosina palielināt budžeta deficītu līdz 25%?" norāda Nils Ušakovs.

"Taču tas nav vienīgais vēlētāju mānīšanas piemērs. "Vienotības" programmā ir, piemēram, solījums izveidot labiekārtotu promenādi gar Daugavu līdz Salu tiltam. Šīs promenādes būvniecība jau ir uzsākta pagājušajā gadā! Un līdz vēlēšanām lielākā daļa darbu jau būs paveikti! Ir solījums "attīstīt Rīgas 1. slimnīcu". Ļoti labs punkts. Īpaši, ja ņem vērā, ka mums 2009. gadā nācās pielikt milzu pūles, lai neļautu "Vienotībai" slēgt šo slimnīcu. Ir priekšlikums uzcelt BMX trasi, arī tā ir laba ideja. Var aizbraukt uz Mežaparku - tur jau mūsu sasaukuma laikā trase ir uzcelta!" saka Nils Ušakovs.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!