Ja vēlies notievēt, vai uzturēt savu figūru formā, dzer zaļo tēju. Tā ir pamatā daudzām diētām un ļoti veselīga organismam. Japāņu zaļā tēja satur bioloģiski aktīvu vielu kompleksu, kas bloķē cietes sadalošā fermenta darbu. Līdz ar to ciete izvadās no organisma savā sākotnējā stāvoklī.

Priekšrocības figūrai

Zaļā tēja satur kāliju, kura šai tējā ir 1,5 reizes vairāk nekā vīģēs. "Tievējošajiem" šis elements ir ļoti nepieciešams - tas stimulē aknu darbību, liekot tām izvadīt tauku sairšanas produktus un lieko šķidrumu. Zaļajā tējā ir četras reizes vairāk C vitamīna kā citronā un 10 reizes vairāk kā melnajā tējā. Tējas vitamīns ne tikai liek organismam aktīvāk dedzināt taukus, bet arī aizsargā no brīvajiem radikāļiem, kas radušies šai procesā.

C vitamīns ir aktīvs antioksidants, kas neļauj iznīcināt šūnu membrānas un molekulas, kuras atbalsta ādas kolagēnu. Tāpat tas kavē ādas nokarāšanos pēc notievēšanas. Runājot par P vitamīna daudzumu, kas ir populārs ar savu antioksidanta efektu un pastiprina C vitamīna iedarbību, tējas lapa apsteidz visus zināmos augus. Zaļā tēja satur organismam svarīgas aminoskābes, tādus mikroelementus kā fluors, jods, dzelzs, dažādas minerālvielas, starp kurām ir fosfors un kālijs, kas nepieciešami sirdsdarbībai.

Samazina apetīti

Zaļā tēja ir bagāta ar olbaltumvielām, līdz ar to tā ir ļoti sātīga. Atkarībā no tējas lapas, tā var saturēt no 15-25% olbaltumvielu. Daļēji tādēļ Ķīnā un Japānā tējas lapas aktīvi izmanto salātu, zupu gatavošanā vai gaļas tvaicēšanā. Pēc olbaltumvielu daudzuma tēja var līdzināties pupiņām. Zaļā tēja samazina apetīti, tā dod sāta sajūtu un pēc viegliem salātiem un zaļās tējas krūzes tev vairs negribēsies uzkost kotleti ar kartupeļu biezeni vai desertu. Bet, protams, tas nenozīmē, ka ar zaļo tēju var aizstāt pusdienas vai vakariņas.

Citi plusi

  • Indiešu izdevniecība "Daily India" ir paziņojusi, ka zaļā tēja ir lielisks līdzeklis aknes (t.i. pumpu) profilaksei un ārstēšanai. Lai ārstētu akni, jādzer astoņas krūzes zaļās tējas dienā. Var arī lietot zaļās tējas tabletes vai vienkārši likt siltu tējas maisiņu uz iekaisušās vietas.
  • Zaļā tēja palīdz profilaksei pret vēzi, sepsi, psoriāzi, urīnpūšļa slimībām, reimatiskā artrīta, prostatas palielināšanos.
  • Zaļā tēja izvada organismā uzkrājušās kaitīgās vielas. Tā attīra kuņģi un zarnas, kā arī attīra nieres no toksīniem un sāļiem, kā rezultātā ievērojami pazeminās iespējas rasties akmeņiem nierēs un urīnpūslī. Zaļā tēja intensīvi izvada kaitīgās vielas arī ar sviedriem. Tā vienmērīgi attīra poras un ādai ir vieglāk elpot, kā rezultātā ādas stāvoklis uzlabojas.
  • Zaļā tēja palīdz cīņā pret apstarojumu. Ar to dzirdīja Černobiļas avārijas seku likvidatorus, lai palīdzētu viņu organismam cīnīties ar radiāciju. Nereti arī ikdienā uz mums iedarbojas dažādi starojumi, sākot ar saules radiāciju un beidzot ar vadiem, televizoriem, datoriem un sadzīves tehniku. Zaļā tēja ir lieliska pretinde pret visiem šiem "elektroniskajiem atkritumiem" un viegli izvada tās no organisma.
  • Zaļā tēja paplašina galvas smadzeņu asinsvadus, uzlabojot to asinsapgādi un skābekļa apgādi. Pateicoties zaļās tējas kompleksajai iedarbībai uz nervu, elpošanas un sirds un asinsvadu sistēmām, uzlabojas kopējais ķermeņa tonuss un darbspējas.
  • Zaļā tēja ir labs līdzeklis pret grumbām.
  • Tomēr ir arī negatīvā puse

  • ASV Ņūdžersijas štata valsts universitātes zinātnieki atklājuši, ka, lietojot zaļo tēju pārāk lielās devās, var rasties nieru un aknu slimības. Viņi apgalvo, ka zaļā tēja ir veselīga tikai tad, ja to lieto ar mēru, t.i. 10 mazās krūzītes vai divas parastās dienā.
  • Ļoti stipra tēja var būt nelabvēlīga sirdij, tā kairina nervu sistēmu, var izraisīt bezmiegu, rīta nespēku, satraukumu, nogurumu.
  • Stipru tēju nerekomendē dzert kuņģa un zarnu čūlu slimību gadījumos, kā arī gastrīta gadījumā, jo tā var izraisīt grēmas, pastiprināt sāpes kuņģī.
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!