Izdzirdot vārdu "rudens", katrs otrais iedomāsies Siguldu. Bet dzirdot nosaukumu "Volkswagen", ļoti daudziem pirmā prātā ienāks asociācija ar "Passat". Un nudien nebūtu brīnums, jo tas ir viens no kompānijas "Volkswagen" dižpārdokļiem.

"Passat" ir visu laiku visvairāk pārdotais VW modelis uzreiz aiz leģendārā "Golf". Kopš 1981. gada, kad pasaulē klajā nāca pirmā "Passat" modeļa paaudze, VW pārdevis vairāk nekā 34 miljonus šādu spēkratu. Šobrīd, 2024. gada ievadā, kārta pienākusi "Passat" nu jau devītajai paaudzei.

Studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" viesis, kurš ceļā dosies ar jauno "VW Passat", ir kāds labi pamanāms aktieris – un ne tikai tāpēc, ka Gundara Grasberga augums ir 1,93 metri. Viņš ir daudzpusīgs un muzikāli izglītots aktieris, kas, spēlējot kontrabasu, bijis redzams arī uz teātra skatuves. Nacionālajā teātrī Grasbergs darbojas jau 18 gadus un ir atveidojis daudz spilgtu tēlu – Raini, Kreonu, Voiceku un arī vilku stāstā par Sarkangalvīti. Un noteikti spilgts bija viņa Līkcepures tēlojums Zigmara Liepiņa rokoperas "Lāčplēsis" 35. jubilejas iestudējumā.

Jaunais "VW Passat" ir veidots, par pamatu ņemot fundamentāli modernizēto VW "MQB Evo" platformu. Turpmāk "Passat" tiks piedāvāts tikai un vienīgi universāļa izpildījumā, sedana versija jaunu paaudzi vairs nav piedzīvojusi.

"Passat" ir kļuvis lielāks – garumā tas pastiepies par 144 mm, bet platumā par 17mm. Vizuāli auto pludlīnijas ir kļuvušas apaļīgākas, un, pateicoties, tam ir uzlabota aerodinamika. Raugoties no priekšpuses, iezīmējas milzīga radiatora reste un lukturi, kas savā starpā ir savienoti ar LED gaismas virteni.

Salonā "Passat" ir kļuvis līdzīgāks elektriskajiem "ID." saimes modeļiem. Ātrumpārslēdzēja svira ir pārvietota aiz stūresrata, kā rezultātā viduskonsolē ir daudz brīvas vietas mantu nodalījumiem un glāžu turētājiem. Galvenais vadības centrs ir lielais horizontāli novietotais displejs.

Bet starp pilnveidotajām auto vadīšanas asistentu sistēmām var pieminēt "Park Assist" jeb stāvvietā novietošanas palīgu: izmantojot "Park Assist Pro", "Passat" spēj iebraukt stāvvietā un izbraukt no tās ar attālinātu vadību, izmantojot viedtālruni. Bet ja sistēma ir ar atmiņas funkciju, tā pēc pieprasījuma var ierakstīt un saglabāt pēdējos 50 brauciena metrus. Tas nozīmē, ka zināmā vietā, piemēram, pie iebrauktuves jūsu mājas auto novietnē, tā no autovadītāja var pārņemt stāvvietā iebraukšanas manevru.

Runājot par dzinējiem, izvēle ir milzīga – pieci turbopūtes benzīna un dīzeļa motori. 48 voltu hibrīds un divi pilnībā no jauna izstrādātie "plug-in" hibrīda dzinēji, kas, izmantojot tikai elektrisko piedziņu, spēj nobraukt līdz pat 100 km garas distances. Turklāt apvienojot elektromotoru ar 1,5 litru turbopūtes benzīna iekšdedzes dzinēju, kopējā sniedzamība ir palielināta līdz pat 1000 km. "VW Passat Variant eHybrid" jauda atkarībā no versijas ir 204 vai 272 ZS. Bet, ja vēl joprojām fano par dīzeļiem, tādi "Passat" piedāvājumā ir veseli trīs – tas ir divu litru agregāts ar jaudu 122, 150 vai 193 ZS.

Neatkarīgi no dzinēja izvēles automātiskā DSG pārnesumkārba iekļauta standarta aprīkojumā, par papildus samaksu būs iespējams iegādāties adaptīvo šasijas kontroles sistēmu (DCC Pro), kā arī (dažās dzinēju versijās) ir pieejama "4Motion" pilnpiedziņas sistēma.

"Passat" nebūtu "Passat", ja tam nebūtu milzīga bagāžas nodalījuma – jaunajam modelim ar nolocītām sēdekļu atzveltnēm bagāžnieks sasniedz 1920 litru tilpumu.

Latvijā jaunais "VW Passat" maksā no 35 300 eiro, ieskaitot PVN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!