Šķietami līdzīgi, bet tomēr dvēselē atšķirīgi auto – "Hyundai Kona Hybrid" un "Kona Electric". Viens no tiem aprīkots ar ekonomisku 1,6 litru hibrīddzinēju, savukārt otram ir alerģija pret benzīnu – tas pārtiek tikai no elektroenerģijas un Rīgā ar to iesējams baudīt privilēģijas, pārvietojoties pa sabiedriskā transporta joslām.

Bet vai tās ir vienīgās atšķirības starp šiem diviem braucamajiem? To skaidro studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV". Ar abiem automobiļiem raidījums devies ceļā kopā ar aktieri Daini Grūbi – strādājis 12 gadus Dailes teātrī, bet kovida laikā viņš aktiera profesiju pameta, lai pievērstos uzņēmējdarbībai. Tomēr bez aktierspēles Dainis neiztiek, un šobrīd uz ekrāniem nonāk daudzsēriju mākslas filma "Dumpis" (par dumpi uz PSRS pretzemūdeņu kuģa "Storoževoj"), un šajā filmā Dainim ir galvenā, Valērija Špagina loma.

Gadu vēlāk Dainis žurnālam "OK!" neslēpa, ka nemaz neilgojas pēc aktiera profesijas, lai gan brīžiem uznāk vēlme uzspēlēt. "Pilnībā kā ar nazi neesmu nogriezis, esmu atvērts visādiem projektiem teātrī un kino. Ir bijuši piedāvājumi, bet biju sev nolicis laika limitu – vienu gadu atsakos no visa," paskaidroja Dainis, cerot, ka viņam būs iespēja atgriezties aktiera profesijā.

Lai gan vārdu "Kona" pazīstam jau kopš 2017. gada un šis spēkrats šķietami saglabājis kripatiņu no sava "senča" dizaina vaibstiem, tas tomēr ir pilnībā jauns auto. Otrajā paaudzē "Kona" ir kļuvusi ne tikai lielāka vai ietilpīgāka, bet arī nobriedušāka – gan no tehnoloģiskā pildījuma, gan dizaina skatupunkta. Muskļotas riteņu arkas, masīvs auto "deguns" un gaismas virtene kā auto priekšā, tā arī aizmugurē piešķir automobilim atlētiskāku tēlu.

Cenas ziņā "Hyundai Kona Hybrid" un "Kona Electric" šķir 9000 eiro. Elektriskās "Kona" bāzes cena ir, sākot no 39 990 eiro (ar valsts atbalstu privātpersonām – 35 490 eiro). Savukārt "Kona" hibrīda versijas automobiļi maksā no 30 990 eiro. Abiem auto ir piecu gadu garantija bez nobraukuma ierobežojuma, savukārt augstsprieguma akumulatoriem ir astoņu gadu vai 160 000 km nobraukuma garantija.

Salonā abi "brālīši" ir teju vai identiski. Abās versijās ātrumkloķis ir pārceļojis no viduskonsoles pie stūresrata, tādejādi atstājot vairāk brīvas vietas telefona lādētājam, glāžu turētājiem vai kam citam, kam jāatrodas pa rokai. Abi ir aprīkoti ar 12,3 collas lielu izliektu skārienjutīgu displeju, un – kas patiešām ir feini – "Hyundai" dizaineri nav pilnībā "iznīcinājuši" visus fiziskos slēdžus un pogas šī auto salonā, tādu te ir gana daudz, un nebūs jālauza galva, kā, piemēram, ieslēgt kondicionieri.

Mūsdienu auto vairs nev iedomājami bez dažādiem vadītāja palīgiem un asistentiem, un "Kona" nav izņēmums – tā ir gluži vai piebāzta ar modernām tehnoloģijām. Ja vadītājs zaudē modrību, auto pats noturēs sevi savā braukšanas joslā un citādi pasargās no nepatīkamiem mirkļiem. Izmantojot aizdedzes atslēgu kā distances vadības pulti, "Kona" automobili var novietot šauros stāvlaukumos, bet auto iedarbināšanai atslēgas vietā var izmantot arī tālruni kā digitālo atslēgu.

"Kona" ir viens no lielākajiem un ietilpīgākajiem modeļiem savā klasē. Tās garums ir 4355 mm (tas ir par 175 mm vairāk nekā pirmajā paaudzē). Bagāžas ietilpība abiem auto ir identiska – 466 litru; bet elektriskajai versijai ir arī neliels bagāžas nodalījums priekšā – tā tilpums 27 litri.

Ja runā par dinamiku, tad šajā sprintā ar rezultātu 10,9 pret 7,8 sekundēm līdz simtam uzvar "Kona Electric". Starp citu, elektriskā "Kona" pircējiem tiek piedāvāta divās versijās – ar 48,4 vai 65,4 kWhs akumulatoru (iepriekš tās bija 39 un 64 kWh). Maksimālais nobraukums ar vienu uzlādi pēc WLTP testiem – attiecīgi 377 vai 514 km. Savukārt "Kona Hybrid" apetīte, pēc rūpnīcas datiem, ir vien 4,5 litri benzīna uz 100 km, tomēr reālajos braukšanas apstākļos raidījumam izdevās iekļauties 6 līdz 7 litru patēriņā uz 100 km.

Jaunās paaudzes "Kona" tiek ražota tepat Eiropā, "Hyundai" rūpnīcā Čehijā. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu modeļa ražošanu, Korejas autoražotājs šajā ražotnē ir ieguldījis vairāk nekā 100 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!