"Horch" pirms Otrā pasaules kara bija luksusa automobiļu ražotājs un viena no četrām markām, kas ietilpa "Auto Uninon" sastāvā. Tas ir viens no mūsdienu "Audi" priekštečiem. Godinot "Horch" marku, "Audi" atradis pēdējo izgatavoto "Horch" automobili, ko pievienos ekspozīcijai "Audi" muzejā.

Ralfs Hornungs "Audi Tradition" nodaļā ir atbildīgais par klasisko automobiļu iegādi, tāpēc viņa darba lauks aptver visu pasauli. Viens no pēdējiem uzdevumiem bija atrast pēdējo izgatavoto "Horch" automobili, ko rezultātā izdevās uziet Teksasā, ASV.

Pēdējais "Horch" automobilis tika izgatavots ar rokām Ingolštatē 1953.gadā. Un jau četrus gadus vēlāk tas pazuda bez pēdām.

Als Vilsons ir kaislīgs auto cienītājs, viņš spēkratus kolekcionē jau vairāk kā 60 gadus. Šo gadu laikā savā Teksasas rančo viņš uzkrājis, sākot ar grabažām un beidzot ar patiesi unikāliem eksemplāriem, kas liktu jebkura auto cienītāja sirdij izkust. Tieši šeit "Audi Tradition" atrada pēdējo "Horch" automobili, ko uzskatīja par zudušu mūžībā.

"Tas ir "Horch" ar V8 dzinēju. Šasija tika izgatavota 1939.gadā, bet virsbūve tam tika uzlikta 1953.gadā. Proti, to ar rokām izgatavoja "Auto Union" darbinieki Ingolštatē pēc Otrā pasaules kara. Šādā izpildījumā tas ir tikai vienā eksemplārā. Pēc tam, aptuveni 1956. vai 1957.gadā, to iegādājies amerikāņu karavīrs Vācijā. Viņš to paņēma līdzi, kad atgriezās ASV, turpinot tā ekspluatāciju Amerikā," stāsta "Audi Tradition" pārstāvis Hornungs.

"Es šo automobili iegādājos 1967.gadā. Tas notika gluži nejauši. Paziņa, kurš strādā auto kapsētā, piezvanīja un teica, ka pārstrādei nodots "Horch" automobilis, kas varētu mani interesēt. Es, protams, pārvaicāju "tu domā Porsche?", uz ko viņš atbildēja – "nē, Horch!" Tad es devos un aplūkoju minēto automobili. Nolēmu, ka tas ir jāsaglabā. Es nezināju, kas tas tāds ir, bet tas bija neparasta izskata auto, tāpēc to nopirku par 500 dolāriem," atceras kolekcionārs Vilsons.

"Es nezināju, kas tieši šis ir par automobili līdz pat 1980.gadam, kad iegādājos grāmatu par "Horch" un izlasīju, ka tas ir unikāls spēkrats vienā eksemplārā," norāda Vilsons.

"Tas ir brīnums, ka automobilis joprojām eksistē un ir praktiski pilnā komplektācijā. Vilsona kungs ir godam parūpējies to saglabāt. Mums to tikai jānopērk un jāpievieno vēsturiskajai kolekcijai. Protams, visupirms tas jānogādā atpakaļ uz Vāciju. Pēc tam sekos rūpīgs restaurācijas darbs, kas ilgs aptuveni divus gadus," skaidro Hornungs.

"Domāju, man šis automobilis pietrūks, jo man tas piederēja tik daudzus gadus. Tomēr esmu priecīgs redzēt, ka tas dosies atpakaļ uz Vāciju, tiks restaurēts un izstādīts, kur cilvēki var priecāties par tā skaistumu. Ceru, ka varēšu aizbraukt uz Vāciju un aplūkot šo automobili, kad tas tiks atrestaurēts un izstādīts "Audi" muzejā," norāda Vilsons.

Piedāvājam noskatīties "Audi TV" sagatavoto video sižetu par šo notikumu. Spiediet peles klikšķi uz tālāk redzamā attēla, lai aktivizētu video straumējumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!