Foto: Shutterstock
Augi diemžēl nespēj atklāti pastāstīt par savām bēdām, tādēļ dārza saimniekiem jāprot nolasīt pazīmes, ar kurām augs sauc palīgā. Lapojums pavisam bieži ir pirmais, kas liecina, ka augu kaut kas neapmierina kā puķupodiņā, tā dārza dobē. Šoreiz aplūkosim, ko nozīmē dzeltējošas hortenziju lapas.

Nepareiza laistīšana var būt viens no signāliem, ko hortenzijas vēlas "pastāstīt" ar lapu dzeltēšanu. Ilgstoši novītusi lapotne ir pirmā pazīme, kas liecina, ka hortenzija ir pārlaistīta. Vēlāk lapas kļūst dzeltenas, bet pēc tam – brūnas un mīkstas, līdz galu galā tās vienkārši nokrīt. Pārlaistīti augi arīdzan sliktāk zied, ziedi ir mazāki un izskatās novītuši. Hortenziju nav vēlams pārlaistīt, jo lapu dzeltēšana nav trakākais iespējamais rezultāts – augam var attīstīties arī sakņu puve, norāda portāls "The Spruce".

Taču jāatceras, ka hortenzijām patīk mitra augsne (nevis slapja), tādēļ tās arī nedrīkst iekaltēt. Protams, stipri lietainos laikapstākļos nav daudz iespēju, kā ierobežot augsnes mitruma līmeni, tādēļ ļoti svarīgi stādāmbedri ierīkot ar labu drenāžu. Arī iekaltētai hortenzijai var sākt dzeltēt lapas, un ziedi veidoties mazāk skaisti, tādēļ vasaras laikā nevajadzētu aizmirst par laistīšanu sausuma periodos. Lai saglabātu vienmērīgu augsnes mitrumu, apkārt hortenzijām augsni var nomulčēt.

Protams, svarīgākais, lai augs justos labi, ir atbilstoša "mājvieta", tādēļ lapu dzeltēšana var norādīt arī par neatbilstošu augsni. Hortenzijas ir prasīgas pret barības vielām, un tām nepieciešama viegli skāba vide (lai pH līmenis būtu 5,6 līdz 5,8). To nevajadzētu aizmirst brīdī, kad augsne tiek ielabota krūma stādīšanai.

Kā jau minējām, hortenzijas ir gana ēdelīgi krūmi, tādēļ lapu krāsu maiņa var liecināt arī par barības vielu trūkumu, piemēram, slāpekļa, dzelzs, magnija trūkumu. Lai pārliecinātos, ka viss nepieciešamais augam būs nodrošināts augsnē, vērts veikt augsnes analīzes. Taču arī bez mēslošanas neiztikt. Svarīgi izvēlēties tādu mēslojumu, kas paredzēts hortenzijām, sezonas laikā ieteicams krūmu mēslot aptuveni trīs reizes.

Lapas dzeltenas var padarīt arī saules radītie apdegumi. Lai gan hortenzijas labi adaptējas dzīvei tiešos saules staros, labāk tās stādīt vietās, kur krūms pasargāts no karstās pusdienas saules, bet noteikti nestādi to pilnīgā noēnojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!