Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas autoražotājs BYD apsteidzis amerikāņu kompāniju "Tesla" pārdoto elektromobiļu skaita ziņā. Aizvadītā gada pēdējā ceturksnī Ķīnas autobūves gigants pārdeva rekordskaitu elektromobiļu – 525 409 vienības. "Tesla" šajos pašos trīs mēnešos spēja pārdot 484 507 elektromobiļus, kas arī ir šīs amerikāņu kompānijas rekords. Tādējādi BYD kļuvis par pasaules līderi elektroauto tirgū. Gada kopvērtējumā "Tesla" joprojām saglabā līderību, tomēr BYD ļoti strauji samazina šo starpību.

2023. gadā Īlona Maska vadītais autobūves uzņēmums realizējis 1,8 miljonus elektromobiļu. Ķīniešu BYD rezultāts šajā pašā periodā – 1,57 miljoni elektroauto. Realizācijas apjoma starpība pagaidām nav maza, bet Ķīnas uzņēmums izceļas ar strauju pārdošanas tempu pieaugumu – salīdzinājumā ar 2022. gadu realizācija augusi par 73 procentiem. Turklāt BYD spējis pārdot arī 1,44 miljonus automobiļu ar hibrīda spēka agregātu.

BYD ražošanas un tirdzniecības apjomi strauji aug, gluži kā citiem Ķīnas autoražotājiem, pateicoties valsts atbalstam. Ķīnieši pamazām ielaužas arī Eiropas automobiļu tirgū, kur pagaidām dominē vietējās kompānijas.
Foto: Shutterstock

Rudenī Eiropas Komisija uzsāka izmeklēšanu saistībā ar ķīniešu elektromobiļu aizdomīgi zemajām cenām, kas veido disbalansu tirgū. Ķīna savukārt apvaino Eiropa "atklātā protekcionismā".

Ķīnas autoražotājs "BYD Auto" tika dibināts 2003. gadā, bet savu pirmo spēkratu sērijveida ražošanā ieviesa 2005. gadā. Pirmais BYD elektromobilis ražošanā nonāca 2009. gadā. Interesanti, ka iekšdedzes dzinēju automobiļu ražošanu BYD pārtrauca jau 2022. gada martā, kopš tā laika fokusējoties tikai uz hibrīda un simtprocentīgi elektrisko modeļu izstrādi un ražošanu. Kopš 2021. gada BYD marka ir pārstāvēta ne tikai Ķīnā, bet arī citviet Āzijā, Eiropā un Latīņamerikā. No 2023. gada sākuma BYD markas automobiļi ir arī vispieprasītākie pašā Ķīnā, apsteidzot līdzšinējo ilggadējo līderi "Volkswagen". 2022. gadā "BYD Auto" apgrozījums bija 51,4 miljardi ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!