Foto: Publicitātes foto

Milzīgā skatītāju skaita dēļ sestdien tika atcelti divi pēdējie pasaules ralliaj čempionāta (WRC) pirmā etapa, Montekarlo rallija ātrumposmi un par sacensību uzvarētāju tika paziņots deviņkārtējais pasaules čempions Sebastjens Lēbs ("Citroen"), kurš bija rallija vadībā pēc 16. posma.

Pēdējā, ceturtajā rallija dienā ekipāžām bija jāveic pieci ātrumposmi - trīsreiz "Moulinet-La Bollene Vesubie" ar slaveno "Col de Turini" kalnu pāreju 1606 metru augstumā virs jūras līmeņa un divreiz "Lantosque - Luceram" posms.

Laika apstākļi pēdējā sacensību dienā izvērtās visai dramatiski - lija, ceļu klāja slapja sniega putra un mašīnu ātrums pat taisnos posmos bieži vien nepārsniedza 20 - 30 km/h, un daudzi pieļāva kļūdas, to skaitā vadošie piloti. Tā dienas pirmajā ātrumposmā nolauzta riteņa dēļ no rallija izstājās trešajā vietā esošais krievs Jevgeņijs Novikovs ("Qatar M-Sport"), saslīdēja un mašīnu sasita Jari Mati-Latvala ("Volkswagen") un Juho Hanninens ("Ford Fiesta WRC"). Daudzi no braucējiem atzina, ka tik smagu ātrumposmu viņi neatceras braukuši, un pat Lēbs atļāvās nolamāties WRC radio tiešajā ēterā.

"Ātrumposms nebija braucams," pēc finiša teica Lēbs. "Trasi klāja sniegs un ūdens, mašīna vispār neturējās uz ceļa. Taisnēs braucu ar 30 km/h, jo citādi varēja viegli avarēt."

Otro vietu pārliecinoši noturēja Sebastjens Ožjērs ("Volkswagen")

Pēc Novikova, Latvalas un Hanninena izstāšanās uz trešo vietu kopvērtējumā pacēlās spānis Dani Sordo ("Citroen"), uz ceturto - Miko Hirvonens ("Citroen"), uz piekto Madss Ostbergs ("Qatar M-Sport"). Sensāciju sagādāja franču pilots Braiens Bufjē, kurš bija ātrākais braucējs 14.ātrumposmā, ko tā kritizēja Lēbs - jaunais franču pilots finišā tuvāko sekotāju Miko Hirvonenu apsteidza par 29 sekundēm, bet Lēbu - par 52! Tā viena ātrumposma laikā Bufjē pacēlās no devītās uz sesto vietu, bet lieliski veicot 16. ātrumposmu, no piektās vietas izstūma Ostbergu.

17. un 18. ātrumposms drošības apsvērumu dēļ tika atcelts - pārāk daudz skatītāju bija sapulcējušies populārākajās vietās kā "Col de Turini" pārejā. Tādējādi netika izcīnīti bonusa punkti par ātrākajiem rezultātiem pēdējā ātrumposmā jeb "Power Stage", un par rallija uzvarētāju tika pasludināts Sebastjens Lēbs, kurš bija līderis pēc 16. ātrumposma.

Deviņkārtējam pasaules čempionam šī bija septītā uzvara Montekarlo rallijā viņa karjerā.

Montekarlo rallija rezultāti:

1.Sebastjens Lēbs/Daniels Elena ("Citroen DS3 WRC") - 5:18,57
2.Sebastjens Ožjērs/Žiljēns Ingrasija ("Volkswagen Polo WRC") +1:39,9
3.Dani Sordo/Klaudio del Barrio ("Citroen DS3 WRC") +3:49,0
4.Miko Hirvonens/Jarmo Lehtinens ("Citroen DS3 WRC") +5:26,3
5.Braiens Bufjē/Ksavjē Panseri ("Citroen DS3 WRC") +8:13,1
6.Madss Ostbergs/Jūnass Andersons ("Ford Fiesta WRC") +12"03,7
7.Martins Prokops/Mihals Ernsts ("Ford Fiesta WRC") +23:27,3
8.Seps Vīgands/Franks Kristians (WRC2, "Škoda Fabia S2000") +29:34,5
9.Olivers Burri/Gijoms Divāls ("Peugeot 207 S2000") +35:38,2
10.Mihals Koscjuško/Macejs Ščepaņaks ("MINI J. Cooper WRC") +36:28,0

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!