Foto: Publicitātes foto
Latvijas vadošais spīdveja braucējs Andžejs Ļebedevs saņēmis īpašo ielūgumu, ar kuru iekļauts pasaules čempionāta jeb "Grand Prix" 2024. gada sezonas braucēju pamatsastāvā, informē sportista pārstāvji.

Daugavpilī dzimušais Ļebedevs ir pirmais Latvijas spīdveja braucējs, kura prasmes novērtētas tik augstu, ļaujot nākamgad startēt visos pasaules spīdveja čempionāta posmos un veikt pilnvērtīgu sezonu, sacenšoties ar meistarīgākajiem spīdveja braucējiem pasaulē.

"Kad saņēmu zvanu no pasaules čempionāta pārstāvjiem, es atrados Polijā, kur gatavojos startam Eiropas čempionāta finālā pāriem. Īsti nezinu, kā to izteikt vārdos, bet sportiskā intuīcija man deva pārliecību, ka es varētu būt starp tiem braucējiem, kurus iekļaus nākamā gada pamatsastāvā. Tomēr jāsaka, ka šāda priekšnojauta ir viens, bet saņemt faktisku ielūgumu ir kas pilnīgi cits," priecājas Ļebedevs.

"Man ir liels pagodinājums, ka sezonas laikā ar savu sniegumu trasē esmu pierādījis, ka esmu gatavs sacensties ar pasaules labākajiem un esmu pienācīgs kandidāts, kuram dot iespēju startēt visos sezonas posmos. Nezinu kāda izvērtīsies jaunā sezona, bet šis man būs liels izaicinājums. Jau kopš bērnības mans sapnis un mērķis ir bijis braukt kopā ar labākajiem spīdvejistiem un kļūt par pasaules čempionu! Un tagad šāda iespēja man ir dota," uzsver Latvijas sportists.

2017. gada Eiropas čempionam Ļebedevam šie nebūs pirmie starti pasaules spīdveja čempionātā. Savas debijas sacensības viņš piedzīvoja 2013. gadā, kad startam Latvijas posmā tika pieteikts ar sacensību rīkotāja īpašo ielūgumu. Toreiz viņš sacensības noslēdza ar dalību pusfinālā un astoto vietu. Līdzīgu ielūgumu sportists saņēma arī gadu vēlāk, 2014. gada Latvijas posmu noslēdzot sešpadsmitajā vietā.

Nākamā iespēja startēt "Grand Prix" sacensībās Ļebedevam radās 2022. gadā, kad braucējs tika izvēlēts par pasaules čempionāta sezonas rezervistu, nepieciešamības gadījumā aizstājot pamatsastāva spīdvejistus, ja kāds no tiem gūto traumu vai savainojumu dēļ atsauc dalību sacensībās. Pagājušā gada sezonas gaitā daugavpilietis startēja piecās sacensībās, bet noslēdzošo posmu Polijas pilsētā Torunā Ļebedevs noslēdza ar startu pusfinālā un septīto vietu, kas ir viņa līdz šim labākais rezultāts kādā no pasaules spīdveja čempionāta etapiem. Sezonas kopvērtējumā izcīnīti 26 čempionāta punkti un 16. pozīcija.

2023. gadā Andžejs Ļebedevs tika izvēlēts par "Grand Prix" sezonas pirmo rezervistu un sezonas laikā braucējs piecas reizes sacentās pasaules čempionāta posmos, tai skaitā arī Rīgā, Biķernieku trasē, kuru noslēdza desmitajā vietā. Ļebedevs pasaules čempionāta 2023. gada sezonas gaitā izcīnīja 30 punktus un sezonu noslēdza kopvērtējuma 16. pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!