Foto: DELFI Aculiecinieks
"Kā parasti, atbraucot uz darbu, automašīnu novietoju Zemitānu ielā, iepretim "Zemitāna Biroji" ēkai, kurā es pats personīgi strādāju. Tur ir bezmaksas autostāvvieta, kas aprīkota ar papildus zīmi Nr. 828," raksta aculiecinieks, kas vēlējās palikt anonīms.

"Automašīna novietota ar aizmugurējos daļu pret ietvi, kā jau vienmēr, jo tā ir ērti izbraukt, turklāt ziemā autostāvvieta ir slikti tīrīta, tāpēc pastāv iespēja neizbraukt. Iebraukt var tikai lielās automašīnas, bet, novietota ar aizmugures daļu pret ietvi, tā aizņem mazāk vietas uz braucamās daļas. Mūsu policijai toties ir plāns – citus gadus, uzsniegot sniegam, ceļa zīmes tika aizklātas ar maisiem un vadītājiem uzlikti sodi. Šogad tas virs netiek darīts, toties tagad sodi ir uzlikti par to, ka automašīnas novietotas nevis ar priekšējo daļu pret ietvi, bet aizmugurējo. Es, piemēram, nebūtu domājis, ka tas ir pārkāpums, jo galvenais ir novietot auto perpendikulāri kustības virzienam, bet izrādījās, ka esmu kļūdījies. Kopā sods bija uzlikts kādām 15 automašīnām. Sods par to ir 20 lati."


Atbild Rīgas Pašvaldības policija:

"Zemitānu ielā autostāvvieta aprīkota ar papildus ceļa zīmi Nr.828, kas norāda, kādā veidā automašīna novietojama konkrētajā stāvvietā – paralēli vai perpendikulāri ceļa braucamajai daļai, kā arī to, kādā veidā transportlīdzeklis novietojams attiecībā pret ietvi – ar priekšpusi vai aizmuguri, kur atrodas automašīnas izpūtējs.

Uzstādot transportlīdzekļa novietošanas veidu reglamentējošas ceļa zīmes līdzīgās vietās, t.i., vietās, kur ir izbūvēts šaurs trotuārs un ēkas fasādes atrodas salīdzinoši tuvu stāvvietai, pastiprināti tiek ņemtas vērā gājēju un ēku iemītnieku intereses, lai, pārvietojoties pa trotuāru vai uzturoties ēkās, nav jāelpo transportlīdzekļu atgāzes, kā arī, lai pasargātu gājējus un ēkas no atgāzēs esošajiem kvēpiem. Tāpat ir jāņem vērā apstāklis, ka novietojot automašīnu ar riepas atduri pret trotuāru, transportlīdzekļa priekšējās daļas pārkare uz trotuāra ir būtiski mazāka nekā automašīnas aizmugures daļai, un vietās ar šauru trotuāru tas ir būtiski, jo no tā ir atkarīgs ietves daļas platums, kurš pēc transportlīdzekļa novietošanas tiek atvēlēts gājējiem. Ja likumdevējs būtu paredzējis tikai divas transportlīdzekļu novietošanas pozīcijas pie ietves - paralēli vai perpendikulāri, tad noteikumos tiktu norādīta tikai viena papildzīme (novietot transportlīdzekli perpendikulāri ietvei), bet noteikumos ir atrunātas divas dažādas papildzīmes, kurās ir norādīts, ka transportlīdzeklim jābūt novietotam perpendikulāri, kā arī ir norādīts transportlīdzekļa novietošanas virziens."

CSDD skaidrojums par papildzīmes Nr.828 nozīmi ir sekojošs:

"Vietās, kur ir īpaši šaurs trotuārs, turklāt bez zaļās zonas, tuvu ēkas sienai, automašīnas jānovieto papildzīmē redzamā veidā, lai gājējiem un arī ēkas iemītniekiem nebūtu jāelpo no automašīnu izpūtējiem nākošās atgāzes, lai kvēpi no automašīnu izpūtējiem nebojātu gājēju apģērbu, arī ēkas fasādes un stāvvietās dzīvojamo māju rajonos iedzīvotāji varētu atvērt logu vēdināšanai.

Zemitānu ielas gadījumā ēku kompleksa apsaimniekotājam, ja iepriekšminētie iemesli nav aktuāli un vēlami, policija iesaka vērsties Satiksmes departamentā ar lūgumu mainīt ielas posmā izvietoto ceļa zīmi, atsakoties no papildzīmes vai aizvietojot to ar citu ceļa zīmi.

Ceļu satiksmes noteikumi:

131. Stāvvietās pie ietves vai, uzbraucot uz ietves, ja stāvvieta apzīmēta ar 532. vai 533.ceļa zīmi un 827., 828., 829., 830., 831. vai 832.papildzīmi, atļauts stāvēt motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un vieglajiem automobiļiem bez piekabēm, bet, ja stāvvieta apzīmēta ar 825. vai 826.papildzīmi, - arī vieglajiem automobiļiem ar piekabēm, kā norādīts ar attiecīgo papildzīmi un ceļa apzīmē¬jumiem. Stāvvietās uz ietves transportlīdzekļi jānovieto vienā rindā iespējami tuvu brauktuvei. Uz ietves atļauts stāvēt velosipēdiem, mopēdiem un motocikliem bez blakusvāģa, ja tas netraucē gājēju pārvietošanos."

Papildināts 16:32!
Pēc aculiecinieka vēstules un RPP komentāra publicēšanas portālā Delfi plašsaziņas līdzekļiem tika izplatīts paziņojums, kurā aprakstīto situāciju vērtēja Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

"Saņēmis informāciju, ka Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieki uzlikuši sodus autovadītājiem, kuri Zemitāna ielā 2b novietojuši automašīnas uz ietves ar aizmuguri pret mājas sienu, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais nekavējoties uzdeva RPP priekšniekam Jānis Geduševam veikt dienesta izmeklēšanu par sodu uzlikšanas apstākļiem," teikts paziņojumā.

""Tūrisma nodaļas policisti, reaģējot uz izsaukumu par it kā nepareizi novietotajām mašīnām, uzlika vadītājiem sodus, kā iemeslu minot faktu, ka uz attiecīgās ceļa zīmes attēlota automašīna ar purngalu uz ietves. Taču šāda zīmes interpretācija ir patvaļīga – zīmei ir tikai informatīvs raksturs, un satiksmes noteikumi nereglamentē transportlīdzekļa konkrēto stāvokli," sacīja D.Turlais. "Šie sodi tiks atcelti kā nepamatoti, un Pašvaldības policijas vadībai uzdots izvērtēt vainīgo policistu atbilstību ieņemamajam amatam.""

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!